Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin a semnat noua Doctrină Maritimă a Federației Ruse. SUA, văzută drept principala amenințare / Interes crescut pentru zona Mării Negre

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 iulie 2022

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat duminică, 31 iulie, la Sankt-Petersburg, noua Doctrină Maritimă a Federației Ruse, notează Interfax. Documentul arată că principala amenințare la adresa Kremlinului este dominanța SUA asupra oceanelor lumii și include Marea Neagră în zonele de interes strategic ale Rusiei. 

Documentul a fost semnat de ziua forțelor navale ruse, eveniment sărbătorit de Vladimir Putin cu o paradă militară în Sankt-Petersburg.

Președintele Rusiei a anunțat că flota va fi dotată „în lunile următoare” cu o rachetă de croazieră hipersonică – Zircon, despre care a spus că „nu cunoaște niciun obstacol”.

Politica Washingtonului de dominare a oceanelor și influența globală a SUA în comunicațiile navale reprezintă o amenințare la adresa Federației Ruse”, se arată în documentul citat.

Printre amenințările incluse în noua doctrină navală se numără „revendicările teritoriale ale unor state” în ceea ce privește coastele și insulele asupra cărora Federația Rusă are influență, avansul infrastructurii militare NATO la granițele Rusiei și o creștere a numărului de exerciții desfășurate în apele mărilor din preajma Federației Ruse.

Documentul prevede că Rusia își va apăra interesele naționale și va rezista „provocărilor NATO” de a aduce infrastructură militară la granițele sale, cu deschidere la Oceanul Atlantic.

În ceea ce privește mările, principalele zone incluse de Federația Rusă pe lista teritoriilor cu un impact strategic și economic ridicat sunt Marea Azov, Marea Neagră, estul Mării Mediterane, Marea Baltică și zonele de lângă coastele Africii și Asiei.

Totodată, documentul cere „întărirea poziției geopolitice în Marea Neagră și Marea Azov”.

În plus, se urmărește intensificarea activităților maritime ale Federației Ruse la Oceanul Arctic.

Noua doctrină cere dezvoltarea facilităților de producție pentru construirea de portavioane, devenind una dintre prioritățile cheie ale industriei navale ruse.

În plus, specialiștii ruși susțin că au prea puține baze în străinătate pentru navele ruse și plănuiesc construcția unor porturi în regiunea Asia-Pacific și Marea Mediterană.

Doctrina navală mai arată că Federația Rusă poate folosi forța militară „în concordanță cu situația prezentă” în zona oceanelor lumii.

Sursă foto: Ian Bremmer / Twitter

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW