Thursday, December 12, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin a semnat decretul prin care lărgeşte domeniul de utilizare a armelor nucleare

By news.ro , in Stirile zilei , at 19 noiembrie 2024 Etichete: , , ,

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat marţi, în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la invazia rusă în Ucraina, un decret care permite utilizarea mai largă a armelor nucleare ruse. Măsura intervine după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachetele sale cu rază lungă de acţiune.

Decretul a fost publicat pe site-ul oficial pentru legile adoptate în Federaţia Rusă.

Anterior, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarase pentru agenţia TASS că modificările la doctrina nucleară rusă au fost operate şi că oficializarea acestui pas va fi făcută „după cum este necesar”.

Noua doctrină extinde circumstanţele în care Moscova poate recurge la arma nucleară.

Vladimir Putin avertizase la sfârşitul lunii septembrie că ţara sa ar putea utiliza de acum înainte arme nucleare în cazul unei „lansări masive” de atacuri aeriene împotriva Rusiei şi că orice atac efectuat de o ţară fără arme nucleare, cum ar fi Ucraina, dar sprijinită de o putere cu arme nucleare, cum ar fi Statele Unite, ar putea fi considerat o agresiune „comună”, ce ar putea autoriza utilizarea de arme nucleare de către Rusia.

Potrivit agenţiei TASS, documentul, care se intitulează „Fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare” pleacă de la principiul că armele nucleare sunt o ultimă soluţie pentru a proteja suveranitatea ţării.

În acelaşi timp, din cauza apariţiei unor noi ameninţări şi riscuri militare, Rusia a trebuit să clarifice parametrii care permit utilizarea armelor nucleare, explică agenţia oficială de presă a statului rus.

„În special, categoria de state şi alianţe militare supuse descurajării nucleare a fost extinsă. Lista ameninţărilor militare, pentru neutralizarea cărora sunt necesare astfel de acţiuni, a fost completată.

Agresiunea oricărui stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unei ţări nucleare, va fi considerată un atac comun asupra Rusiei.

În plus, un răspuns nuclear din partea Rusiei este posibil în cazul unei ameninţări critice la adresa suveranităţii sale chiar şi prin arme convenţionale, al unui atac asupra Belarusului ca membru al Uniunii (Statale Rusia-Belarus), în cazul unei lansări masivă de avioane militare, rachete de croazieră, drone şi alte aeronave şi trecerea frontierei ruse de către acestea”, scrie TASS.

Versiunea anterioară a doctrinei nucleare ruse fusese aprobată în iunie 2020 şi a înlocuit atunci un document similar adoptat cu 10 ani înainte.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW