Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Vladimir Putin a negat masacrul din Bucha, catalogându-l drept „provocare”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 aprilie 2022

Vladimir Putin a declarat, marți, 12 aprilie, că informațiile legate de masacrul din Bucha sunt „false”, menționând că ar fi primit dovezi în acest sens din partea omologului său din Belarus, Alexandr Lukașenko, notează agenția rusă Interfax. În paralel, primarul localității ucrainene susține că autoritățile au descoperit peste 400 de cadavre ale unor civili ce au fost uciși de forțele ruse, relatează The Guardian.

Vladimir Putin a vorbit, în timpul unei conferințe de presă susținută într-o regiune din Estul îndepărtat al Rusiei, despre acuzațiile legate de folosirea armelor chimice în Siria.

Același informații false au fost răspândite și în ceea ce privește Bucha”, a spus Vladimir Putin.

Președintele Federației Ruse a precizat, ulterior, că serviciile secrete ruse au primit documente care să îi susțină afirmațiile de la președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Putin a mai catalogat masacrul din Bucha drept „o provocare”.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin, despre invazia Ucrainei: Țintele sunt clare și nobile. A fost decizia corectă

În aceeași zi, Anatoliy Fedoruk, primarul localității Bucha, a declarat că, până în acest moment, autoritățile au descoperit 403 de cadavre ale unor civili ce au fost omorâți de forțele ruse în timpul ocupației, iar numărul acestora este în creștere.

Totodată, edilul le-a cerut localnicilor care au reușit să fugă din calea Armatei Ruse să nu se întoarcă încă în localitate.

Contrazis de imaginile din satelit

Deși Moscova a negat constant implicarea în masacrul de la Bucha, susținând că trupele sale s-au retras complet din localitate în jurul datei de 30 martie, o analiză a imaginilor din satelit, publicată de The New York Times pe 5 aprilie, a infirmat această versiune.

Potrivit sursei citate, mulți dintre civili au fost uciși când armata Federației Ruse controla orașul, situat la periferia capitalei Kiev.

Un videoclip filmat de un membru al consiliului local pe 1 aprilie arăta mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska.

Imaginile din satelit furnizate The Times de Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre aceștia se aflau pe stradă încă din momentul în care trupele ruse au cucerit orașul.

Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase bărbați morți întinși  în spatele unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea se află la circa 1,5 kilometri vest de celelalte victime găsite de-a lungul străzii Yablonska.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com