Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Vlad Voiculescu, petiție pentru transparență în achizițiile publice în contextul pandemiei COVID-19

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 martie 2020 Etichete: , , , ,

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a inițiat o petiție online în care solicită transparență în ceea ce privește achizițiile publice care se fac prin încredințare directă în contextul pandemiei de COVID-19.

Solicitarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului de Interne Marcel Vela, şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi ministrului Sănătăţii Victor Costache.

„Cred că este limpede de-acum: România se va confrunta cu cea mai gravă criză de sănătate din timpul vieţii noastre. Va urma o criză economică şi socială. Spitalele noastre sunt nepregătite. Trebuie cumpărate lucruri şi instituirea stării de urgenţă le permite autorităţilor să facă asta repede şi fără birocraţie. Resursele sunt însă limitate şi nu ar fi prima dată când o criză este folosită pentru îmbogăţirea unora. De aceea, cerem transparenţă şi asumare în achiziţii şi în managementul crizei. Cerem adevăr. Oferim încredere”, a susținut Vlad Voiculescu.

Petiția inițiată de Vlad Voiculescu

Ce solicităm concret de la autorităţi? Vrem să ne spună:

1. CE AU CUMPĂRAT? Publicarea săptămânală a tuturor achiziţiilor directe – desfăşurate pe baza derogării create prin Decretul prezidenţial ce instituie starea de urgenţă legată de criza COVID-19, în format deschis (.xlsx, .csv), inclusiv achiziţiile deja efectuate pentru această criză (ex: cele prin UNIFARM S.A.).

2. CINE A FOST TESTAT? Publicarea zilnică a A) condiţiilor de testare, B) numărului de teste efectuate, C) evidenţei tuturor persoanelor testate, în mod anonimizat, cu menţionare – la fel ca în cazul pacienţilor – a sexului, vârstei, localităţii şi a încadrării în criteriile legale pentru testare conform procedurii în vigoare şi D) rezultatelor anchetelor epidemiologice pentru fiecare caz: număr contacţi identificaţi, din care câţi testaţi, câţi pozitivi, negativi, în izolare, în carantină.

3. CE MAI E NEVOIE? Publicarea zilnică în mod transparent a nevoilor fiecărui spital şi centru de îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 în ceea ce priveşte: echipamente de protecţie, consumabile, hrană, medicamente, materiale şi altele.

4. CE STOCURI MAI AVEM? Publicarea zilnică centralizată a stocurilor reale de materiale sanitare şi echipamente prioritare cu risc de indisponibilitate, disponibile la nivel central şi local, precum şi cele din stocul UNIFARM SA.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW