Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Vlad Voiculescu nu demisionează de la conducerea USR București / Ioana Mihăilă se va autosuspenda din funcțiile politice

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Implicat în dosar penal deschis de Direcția Națională Anticorupție privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19, fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat, într-un mesaj transmis Mainnews.ro, că nu va demisiona din funcția de președinte al USR București. În schimb, vizată la rândul său de anchetă, predecesoarea sa în fruntea ministerului, Ioana Mihăilă, a anunțat că se va autosuspenda din funcțiile politice deținute în cadrul partidului REPER.

În același timp, Vlad Voiculescu ne-a declarat că nu va renunța la a mai candida la alegerile europarlamentare, unde se află pe poziția secundă pe lista USR.

Direcția Națională Anticorupție a solicitat joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19, au declarat surse judiciare pentru Mainnews.ro.

Procurorii susțin că cei trei oficiali ar fi aprobat achiziția a 52,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu toate că nu era nevoie în acel moment. Acestea valorează peste 1 miliard euro, sumă ce reprezintă prejudiciul în acest dosar.

„În perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, au transmis procurorii DNA.

DNA susține că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificarea primită de la Comisia Europeană, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În total, România a comandat în jur de 90 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer și Moderna, dintre care au fost utilizate circa 14 milioane de doze.

CITEȘTE ȘI: Ce spun Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă despre ancheta care îi vizează

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW