Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


Vlad Voiculescu impune reguli noi pentru spitale: Achizițiile directe care depășesc suma de 50.000 lei vor trebui avizate de Consiliul de Administratie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 februarie 2021

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care toate achizițiile directe derulate de peste 50.000 lei în unitățile sanitare să fie făcute cu aprobarea Consiliului de Administrație.

Totodată, consiliile de administrație vor putea cere un audit extern asupra cheltuielilor spitalului.

Vlad Voiculescu: Achiziție directă, fără licitație. Una dintre expresiile preferate ale multor manageri de spital corupți

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, promotorul Ordonanței, consideră că achizițiile directe reprezintă unul dintre principalele moduri de fraudare a banului public de către managerii de spitale.

„Achiziție directă, fără licitație. Una dintre expresiile preferate ale multor manageri de spital corupți și ale politicienilor care i-au susținut și alături de care au profitat în ultimii 30 de ani.

Conform rapoartelor DNA, sumele pretinse de manageri corupți pentru contracte cu spitalul reprezintă un procent fix din valoarea facturilor plătite, cuprins în intervalul 5-20%.

Mita se dă direct managerului sau este mascată prin plata unor servicii fictive de consultanță către firme apropiate managerului, uneori firme offshore”, a declarat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.

Redăm, în totalitate, comunicatul transmis de Ministerul Sănătății

„OUG 12/2021 pentru transparentizarea licitațiilor din spitale, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul României a aprobat în ședința de guvern din data de 24 februarie 2021, la propunerea Ministerului Sănătății, Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 12 / 25 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice în vederea transparentizării licitațiilor din spitale. OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, 25 februarie 2021.

Astfel, OUG 12/2021 stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.

„Rapoartele DNA despre corupția din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 și 20%. Prin ordonanța de urgență pe care am propus-o și pe care Guvernul a adoptat-o în ultima ședință, aducem transparență în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpușat bugetul Sănătății în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Măsurile care au intrat în vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății răspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din România printr-o implicare mai activă a consiliilor de administrație. De asemenea, ele se înscriu în obiectivele Guvernului și ale Ministerului Sănătății de a crește transparența și de a opri corupția din sistemul sanitar”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW