Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vlad Voiculescu, despre decesele care nu ar fi fost raportate: Nu putem să știm, deocamdată, câte mii de cazuri. Datele nu sunt certe/ Fostul ministru nu a informat MAI și INSP

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 16 aprilie 2021 Etichete:

Vlad Voiculescu a completat, vineri seara, informațiile privind existența unor discrepanțe de raportare a deceselor cauzate de COVID. Fostul ministru susține că primele suspiciuni le-a avut în urmă cu aproximativ o săptămână, fiind demarate investigații la nivelul Ministerului Sănătății. Voiculescu admite că nu a discutat cu reprezentantul niciunei instituții cu atribuții în raportarea numărului morților.

„Nu putem să știm, deocamdată, câte mii de cazuri. Vorbim de o metodologie imperfectă. E o investigație începută în urmă cu câteva zile. O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, a declarat Vlad Voiculescu, la Digi24.

Fostul ministru susţine că este vorba despre o subraportare şi susţine că nu a comunicat niciunei instituţii abilitate datele obţinute.

„Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu. Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, spus Vlad Voiculescu, la Digi24.

Fostul ministru a admis că, dacă nu ar fi fost demis, nu ar fi făcut publice aceste informații :„Nu (n-ar fi făcut public – n.r.), aș fi terminat investigația și apoi aș fi făcut-o”.

„Am făcut public pentru că sunt deja 10-15 persoane în MS care știu. Am preferat să spun că e o problemă de metodologie, nu e nicio conspirație, e o raportare făcută corect la nivelul spitalului și care nu a fost transmisă corect mai sus. Mi s-a părut mai responsabil să prezint eu lucrurile decât ca informația să fie circulată pe surse. Lucrurile sunt clare, problema există. Mai devreme sau mai târziu lucrurile trebuie corectate”, a completat Voiculescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *