Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Vizita simbolică a președintelui Ucrainei în SUA. Zelenski, în Congres: Voi puteți să ne ajutați să câștigăm mai repede / Expert: Este un semnal foarte puternic

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

„Nu vei rămâne niciodată singur”, i-a promis președintele american Joe Biden lui Volodîmîr Zelenski, în urma vizitei pe care liderul de la Kiev a efectuat-o în Statele Unite ale Americii. Președintele Ucrainei a fost primit cu aplauze în Congresul american, de unde a transmis că țara pe care o reprezintă nu va abandona lupta de rezistență în fața Federației Ruse și a menționat că ajutorul primit din partea Washington-ului reprezintă cheia pentru victorie. Ioana Constantin-Bercean, expertă în politică externă și relații internaționale, a explicat, pentru Main News, că vizita „simbolică” a liderului de la Kiev în SUA a avut scopul de a menține ridicată atenția publicului asupra situației din țara afectată de invazia rusă și de a reconfirma susținerea politică a SUA față de Ucraina.

Națiunile noastre sunt aliate în această bătălie și anul viitor va fi unul de cotitură. Curajul ucrainenilor și soluțiile americanilor trebuie să garanteze viitorul libertății noastre comune. Libertatea oamenilor care luptă pentru valorile lor”, este o parte din discursul susținut de Volodîmîr Zelenski în Congresul SUA, citat de The Guardian.

Președintele Ucrainei a mai subliniat că, deși trupelor care luptă împotriva armatei ruse nu le „este frică”, este în continuare nevoie de susținere din partea SUA.

Rusia și-ar putea opri agresiunea, dacă ar vrea. Dar voi puteți să ne ajutați să câștigăm mai repede”, le-a mai spus președintele ucrainean parlamentarilor americani.

Zelenski a mai vorbit despre orașul Bahmut, din Donbas, pe care l-a vizitat cu o zi înainte de deplasarea în SUA și despre care a spus că este „îmbibat în sânge”. El a mai subliniat că, în condițiile în care ucrainenii își riscă viața pentru a lupta împotriva Rusiei, America „ar putea măcar să le furnizeze arme pentru a rezista” în continuare.

Anterior, în cadrul vizitei de la Casa Albă, Zelenski a primit asigurări din partea lui Joe Biden că „nu va rămâne singur” în fața Armatei Federației Ruse.

Înțelegem până în măduva oaselor că lupta Ucrainei face parte dintr-un lucru mai măreț. Poporul american știe că dacă am rămâne indiferenți în fața unor atacuri la adresa libertății și democrației, la adresa principiilor cheie ale suveranității și integrității teritoriale, lumea va suferi consecințe mult mai grave”, a spus președintele SUA, în cadrul conferinței de presă susținută alături de Zelenski, citat de The Guardian.

Zelenski a mai subliniat că un eventual acord de pace nu ar trebui să conțină „compromisuri în ceea ce privește suveranitatea, libertatea și integritatea teritorială a țării mele”.

Amândoi vrem ca acest război să se oprească. S-ar putea opri astăzi dacă Putin ar avea demnitate și dacă ar face lucrul corect și s-ar retrage. Dar nu se va întâmpla. Nu se va întâmpla acum”, a subliniat și Joe Biden.

În cadrul vizitei președintelui Ucrainei în SUA, Casa Albă a anunțat că va acorda țării afectate de invazia rusă un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, ce va conține și sisteme de apărare anti-aeriană Patriot.

Mizele vizitei „simbolice” a lui Zelenski în SUA

Prima deplasare în afara Ucrainei pentru Volodîmîr Zelenski în cele peste 300 de zile ale războiului nu a venit întâmplător, Statele Unite ale Americii fiind țara care contează cel mai mult în NATO și statul care a ajutat cel mai mult Ucraina pe parcursul invaziei ruse, a explicat cercetătorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion C. Brătianu” din cadrul Academiei Române.

Dacă ne uităm înspre Ucraina, în ultima vreme a fost o ușoară acalmie în ceea ce privește furnizarea de armament, de capabilități militare cu care NATO sprijină Ucraina. Sunt în discuție cele 18 miliarde ce vor fi acordate pe parcursul anului viitor de către Uniunea Europeană, iar ucrainenii cer insistent și sisteme de apărare antiaeriană. 

Să ne gândim că vizita vine la 2-3 luni după ce în principalele publicații din SUA au început să apară articole ale unor cercetători, analiști, apropiați de Casa Albă, în care se făceau diferite propuneri de armistițiu, de negocieri, de pace. Desigur că toate includ Ucraina, dar trebuie să ne gândim, să fim relativ pragmatici, să ne gândim că dacă aceste articole au apărut, poate fi un test pentru opinia publică sau pentru aliați.

Mai sunt și problemele politice interne americane, e perioada în care dolarul iarăși a scăzut, avem inflație, șomaj, probleme post pandemie, sunt anumiți factori domestici care ar putea pune presiune pe Administrația Biden să își îndrepte atenția mai mult către ce se întâmplă în țară, decât în exterior”, a subliniat expertul în politică externă, într-o declarație acordată Main News.

Ioana Constantin-Bercean a menționat că o altă miză a președintelui ucrainean a fost de a îndepărta orice dubiu pe care o parte din republicani, în special facțiunea din Camera Reprezentanților, l-a exprimat în legătură cu acordarea unui pachet de asistență în valoare de 45 de miliarde de dolari pe parcursul anului 2023.

O vizită în genul acesta, unde se vorbește despre genocidul de la Bucha, Irpin, toate crimele împotriva civililor, au și rolul de a ridica nivelul emoției și de a menține în priză populația americană în sine, nu doar Administrația și oficialii, dar este vorba la nivel societal despre percepția a ce se întâmplă în Ucraina. 

O vizită a președintelui ucrainean impulsionează și ține nivelul emoției foarte sus. Trebuie să fim pragmatici și ancorați în realitate, pentru că este o diferență în a ține un discurs în Parlamentul din România, Ungaria sau din Polonia, chiar dacă sunt state importante care au ajutat Ucraina, și de a ține un discurs în Congresul american. Tot ce este transmis pe televiziunile americane este preluat în întreaga lume, este un semnal foarte puternic”, a explicat cercetătorul ISPRI.

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii