Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Vizita cancelarului Nehammer la granița bulgaro-turcă, analizată în presa austriacă. De ce a ales Bulgaria în locul României?

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Vizita cancelarului Austriei, Karl Nehammer, în Bulgaria a ridicat mai multe semne de întrebare la București și în presa austriacă deopotrivă.  Într-un articol pentru Der Standard, Adelheid Wölfl se întreabă de ce cancelarul austriac nu a ales să repare relațiile cu România și susține că vizita lui Nehammer în țara vecină a fost percepută drept o nouă jignire, după respingerea aderării la Spațiul Schengen.

Adelheid Wölfl arată că Nehammer s-ar fi dus în Bulgaria pentru a aduce din nou în spațiul public problema „protejării frontierelor exterioare” ale Uniunii Europene, deși la granița bulgaro-turcă există un gard, iar frontiera este securizată din punct de vedere tehnic.

Jurnalistul austriac mai menționează motivele pentru care Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Spațiul Schengen, anume că partidele bulgare urmăresc interese economice, nu există o justiție independentă, dar și că autoritățile din țara vecină au probleme în ceea ce privește controlul migrației: refugiații se plâng că autoritățile sunt brutale și se ocupă prea puțin de integrarea celor cu drept de azil.

Semnalul emis din partea cancelarului austriac este însă unul curios dintr-un singur motiv: De ce Nehammer nu merge mai întâi la Bucureşti şi nu încearcă să-şi refacă relaţiile într-adevăr greu deteriorate faţă de România, care este mai importantă pentru Austria decât Bulgaria şi din punct de vedere economic? De fapt, România a fost la urma urmei cea care a căzut în mod nedrept victimă veto-ului austriac faţă de aderarea la Schengen”, se arată în articolul publicat în Der Standard în urmă cu două zile.

Una dintre explicațiile găsite de jurnalistul austriac pentru atitudinea enigmatică a Austriei ar fi apropierea de Kremlin, întrucât Guvernele de la Viena și Sofia sunt acuzate că ar face jocurile Federației Ruse, în timp ce Guvernul de la București este văzut drept „clar pro-occidental”.

România se simte de două ori trădată. Aderarea sa la Schengen a fost cuplată cu cea a Bulgariei, deoarece nu se prevede crearea unei frontiere exterioare pe Dunăre. Deci, va rămâne „de căruţă”. Românii îşi pun speranţa în Berlin care îi susţine din raţiuni economice”, este concluzia articolului semnat de Adelheid Wölfl.

CITEȘTE ȘI: Nehammer, la graniţa bulgaro-turcă: Vrem alocarea 2 miliarde euro pentru consolidarea securităţii frontierelor

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii