Virusul transmis prin înțepăturile de țântar a ucis trei români. Cum poate fi prevenită infecția cu West Nile
Şapte cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 17 august, a transmis, marţi, 22 august, Institutul Naţional de Sănătate Public(INSP).Potrivit sursei citate, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Dolj.
Specialiştii INSP recomandă populaţiei următoarele:
– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
– să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
– să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie
Autoritățile locale au obligația să ia măsuri pentru dezinsecție, astfel încât să prevină apariția virusului West Nile.
Simptomele infecției cu virusul West Nile
Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile. Potrivit studiilor realizate de epidemiologi, de cele mai multe ori, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar dureri de cap ușoare sau febră. Astfel, se
Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele semne apar și la 2-6 zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, simptomatologia poate debuta tardiv, la 21 de zile. Virusul West Nile afectează deopotrivă oamenii, păsările și animalele.
Virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin atingere, tuse, strănut sau mângâierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte şi nici prin consumul de carne infectată, dacă sunt respectate instrucțiunile de preparare, spun specialiștii INSP.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii