Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Virgil Popescu: Nu vedem în acest moment de ce ar trebui să avem o reducere cu 15% a consumului de gaze

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 3 august 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, la finalul ședinței Executivului de miercuri, 3 august, că România nu este nevoită să ia vreo măsură de scădere a consumului de gaze, în contextul în care Comisia Europeană (CE) a propus statelor membre reducerea voluntară cu 15% a consumului de energie. 

Ministrul de resort a explicat că noul regulament european, semnat pe 26 iulie la Bruxelles, dă dreptul voluntar de reducere a consumului de energie cu 15% de la 1 august. Măsura ar deveni obligatorie dacă Comisia declară o alertă la nivelul Uniunii, fie din proprie inițiativă, fie la cererea a cel puțin 3 state membre, privind securitatea aprovizionării.

Alerta Uniunii poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaze sau o cerere de gaz excepțional de mare.

Mai mult, Virgil Popescu a informat că, în același regulament, există anumite grade de flexibilitate, unul dintre acestea fiind legat de gradul de umplere a depozitelor.

„Gradul de umplere a depozitelor noastre a depășit cu 59%, adică 1,8 miliarde metri cubi de gaze naturale. Dacă se depășesc țintele intermediere, a noastră la 1 august era de 46%, această diferență se scade din o posibilă reducere”, a explicat ministrul Energiei.

Întrebat câte luni de consum ar putea acoperi gazul din depozitare, Virgil Popescu nu a oferit un răspuns concret.

„Am avut anul trecut 2,4 miliarde, aproape 80% în depozite, și am rămas, după această iarna cu 70% în stoc”, a spus ministrul de resort.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *