Viorica Dăncilă, premieră pentru România. Motivele pentru care social-demcorata va rămâne în istorie
Chiar dacă, așa cum se preconiza, Viorica Dăncilă a fost rapid uitată de opinia publică după eșecul de la alegerile prezidențiale din 2019, aceasta va rămâne în istoria țării pentru premierele marcate de-a lungul carierei: a fost prima femeie premier a României, prima femeie din fruntea PSD și prima care a fost trimisă în cursa pentru prezidenșiale, dar și prima femeie care a ajuns în turul doi al cursei pentru Cotroceni. În ciuda greutății pozițiilor în care s-a aflat, Dăncilă va rămâne, cel mai probabil, în memoria poporului pentru gafele sale deja celebre și care au făcut obiectul multor virale de pe internet.
Viorica Dăncilă, prima femeie premier
Viorica Dăncilă s-a aflat un an și zece luni în fruntea Guvernului României. Aceasta și-a preluat mandatul pe 29 ianuarie 2018 și și-a pierdut funcția pe 4 noiembrie 2019, după căderea Guvernului PSD prin moțiune de cenzură.
După ce, pentru prima oară în istoria României un partid își retrage sprijinul politic pentru premier, Mihai Tudose demisionează din fruntea Guvernului. Comitetul Executiv al PSD o nominalizează pe 16 ianuarie 2018, pe Viorica Dăncilă pe funcția de prim-ministru al României.
Klaus Iohannis a numit-o astfel pe Viorica Dăncilă în funcția de prim-ministru al României, decizia sa fiind destul de criticată de partidele din opoziție.
Dăncilă devine astfel prima femeie din istoria României care ocupă funcția de prim-ministru și al treilea premier al țării în șapte luni.
Prima femeie președinte al Partidului Social Democrat
După dublul eșec al PSD din luna mai, 2019, respectiv scorul slab de la alegerile europarlamentare și încarcerarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă preia, pe 27 mai, conducerea Partidului Social Democrat și devine prima femeie președinte de partid.
Oficial, Dăncilă a fost aleasă președintele Partidului Social Democrat pe 29 iunie 2019.
Născută în Roșiorii de Vede, Dăncilă a intrat în PSD în anul 1996, în organizația Teleorman a partidului.
Aceasta a fost consilier local și consilier județean și vicepreședinte al PSD Teleorman. Din Teleorman, Dăncilă pleacă în anul 2009 la Bruxelles, ca europarlamentar.
Până să devină premier, Viorica Dăncilă a deținut două mandate succesive în Parlamentul European. Fosta șefă a PSD a fost, pe timpul mandatului de la Bruxelles, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membră în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.
Dăncilă a mai fost și lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.
În anul 2015, Dăncilă a devenit președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate, funcție la care s-a întors după demisia sa din fruntea PSD.
6 luni a stat Viorica Dăncilă la conducerea partidului, aceasta demisionând din funcție pe 26 noiembrie 2019, luându-i locul președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Viorica Vasilica Dăncilă (56 de ani) a preluat șefia PSD într-un moment de cumpănă pentru partid. Pe 26 mai, PSD obține un scor slab la alegerile europarlamentare, de doar 22,6%, iar o zi mai târziu, pe 27 mai, președintele partidului, Liviu Dragnea este condamnat definitiv și arestat pentru 3 ani și 6 luni de închisoare.
Prima femeie candidat al PSD la alegerile prezidențiale/Ruperea Coaliției
Așa cum tradiția partidului o spune, președintele PSD, Viorica Dăncilă, a fost desemnată candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale 2019.
Alegerea candidatului la alegerile prezidențiale a fost unul din principalele motive care au stat în spatele deciziei de rupere a coaliției aflate la guvernare PSD-ALDE. A spus-o chiar Călin Popescu Tăriceanu.
„După alegerile din 26 mai am avut o discuție cu doamna Dăncilă, noul președinte al PSD, după ceea ce s-a întâmplat cu Dragnea. Ea mi-a spus că-și menține angajamentele luate de Liviu Dragnea. Mi-a spus cu o seninătate cuceritoare că știe faptul că eu stau mult mai bine în sondaje, că eu voi fi candidatul, dar că are nevoie de niște sondaje pe care să le prezinte partidului, să-și justifice decizia. După două săptămâni mi-a spus că au venit sondajele, după aceea mi-a spus că mai trebuie încă un sondaj, după patru săptămâni mi-a zis că mai este nevoie de încă un sondaj și apoi a început să meargă prin țară, iar organizațiile îi cer să candideze ea la prezidențiale. Apoi au organizat o ședință CEX și de acolo doamna Dăncilă a ieșit drept candidat la prezidențiale.
După care mă întâlnesc cu ea și îi zic: păi, ce faci? Ce am vorbit? Mi-a zis că-i cere partidul. Bun, i-am zis! Nu puteai să-mi zici de la bun început, nu puteai să fi corectă de la bun început și să-mi spui adevărul? I-am spus atunci, direct, că-i doresc tot binele, dar eu nu mai am încredere în dumneaei și în PSD. Nu puteam să mai am încredere că în momentele importante putem colabora și acesta a fost motivul pentru care am părăsit guvernare”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Coaliția PSD-ALDE s-a rupt astfel pe 26 august 2019, în perioada premergătoare campaniei pentru alegerile prezidențiale.
Prima femeie ajunsă în turul doi/ Cel mai slab scor din istoria PSD
Cu candidatura sa la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a marcat o dublă premieră. Președintele PSD reușește să intre în al doilea tur al alegerilor din 2019, alături de Klaus Iohannis, cu un scor de 22,26% și devine prima femeie care ajunge atât de departe în cursa pentru Cotroceni.
În turul doi al alegerilor, Viorica Dăncilă obține un procent de 34,12% din voturi și marchează astfel cel mai slab scor din istoria Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale.
La scurt timp, după o ședință a Comitetului Național Executiv, Viorica Dăncilă demisionează din funcția de președinte PSD.
Campioană la gafe
Deja celebră în mediul online și nu numai pentru gafele-i celebre, Viorica Dăncilă va fi probabil cunoscută peste ani și ani drep premierul care a marcat cele mai multe bâlbe. Reamintim și noi câteva din gafele care au consacrat-o.
În cadrul unei ședințe de guvern, a spus 20-20 în loc de 2020: „Tot astăzi adoptăm în perspectiva Euro douăzeci-douazeci şi hotărârea Guvernului”.
A spus de şase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”, în timpul unei ședinte a Executivului, chiar dacă citea de de pe foi.
Chiar dacă a fost europarlamentar, Viorica Dăncilă s-a făcut în repetate rânduri de râs la întâlnirile cu diverși oficiali. Unul din exemple poate fi gafa de protocol făcută la întâlnirea cu Papa Francisc, în care fostul premier l-a salutat spunând: “Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity”.
„Cei care dezinformează UE sunt autiști”, este una din cele mai grave afirmații ale Vioricăi Dăncilă, pentru care, de altfel, s-a și ales cu o plângere la CNCD.
Întrebată la acea vreme despre subiect, Dăncilă a spus: „Orice om îi este teamă de o plângere penală”.
Și în ceea ce privește respectarea protocolului Viorica Dăncilă a avut grave carențe. De exemplu, la întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenković, de la Palatul Victoria, înaintea intonării imnurilor celor două țări, Dăncilă a vrut să plece. Omologul său i-a făcut însă un semn discret să aștepte. Prmeierul nostru nu s-a lăsat și a repetat gafa. Aceasta i-a făcut semn premierului croat să intre în Palat înainte de salutarea gărzii de onoare.
Tot atunci Dăncilă marchează încă o gafă și la sfârșitul întâlnirii îi spune premierului croat „Make a photo?”, în loc de „Let’s take a photo”.
Tot în cadrul unei ședințe de guvern, Dăncilă a spus „Putem spune, pe scurt, că REDUCEM DEMOCRAŢIA… ăăă… reducem birocraţia„.
Viața personală
Viorica Dăncilă s-a născut în 1963 în Roșiori de Vede, Teleorman. Părinții săi au divorțat de tineri, mama sa fiind țesătoare la fabrica de postavuri „Dorobanțul”, iar tatăl său era plutonier în Armata Română. A făcut clasa a IX-a și clasa a X-a la Liceul „Mihai Viteazu” din Ploiești, iar ultimele clase din liceu le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș. A absolvit studiile Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988.
În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.
Pe 23 iulie 2019, social-democrata a fost desemnată de Biroul Politic Național al PSD candidatul partidului la alegerile prezidențiale.
Avere
Potrivit declarației sale de avere, Viorica Dăncilă deține un teren intravilan în Brașov, un teren intravilan în județul Dolj, dar și un teren agricol de 2 hectare în aceeași comună. Aceasta mai deține o casă de vacanță la Predeal, o casă în Dolj, dar și două apartamente în Videle, Ploiești. Casa şi apartamentul din Ploieşti sunt primite moştenire.
Liderul PSD deține un Volkswagen Passat din 2014 și bijuterii în valoare de 5.000 de dolari. Dăncilă are mai multe depozite bancare în euro și lei, dar și un fond de investiții în dolari, în valoare de 17.942 dolaro, un fond privat de pensii, de 40.427 lei și un cont de economii, deschis în 2019, de 100.028 lei.
Viorica Dăncilă a primit în un salariu de 142.518 lei de la Guvern, dar și 32.628 de euro de la Parlamentul European.
Soțul său, angajat la OMG Petrom, a primit un salariu de 322.949 de lei, în ultimul an fiscal.
sursa foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/viorica-dancila-premiera-pentru-romania-motivele-pentru-care-social-demcorata-va-ramane-in-istorie/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/viorica-dancila-premiera-pentru-romania-motivele-pentru-care-social-demcorata-va-ramane-in-istorie/ […]