Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Viorica Dăncilă discută cu jurnaliștii: Am văzut că domnul Iohannis a prins glas/Îl invit duminică la o dezbatere la televiziunea română/ Cred că președintele trebuie să mai învețe politică externă/Soțul meu nu ar fi dat 20 000 de euro pe un ceas/Iohannis a intervenit în justiție

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Viorica Dăncilă susține, miercuri seară, o conferință de presă după ce contracandidatul său la alegerile prezidențiale a vorbit cu jurnaliștii și le-a explicat motivul pentru care a refuzat să participe la o dezbatere electorală cu candidata PSD.

„Am văzut că domnul Iohannis a prins glas. Am văzut singura conferință de presă din mandatul de președinte. Un dispreț total pentru democrație și pentru români. Ne spune că singura lui realizare a fost că a dat jos un guvern legitim, ales prin vot. Domnule Iohannis, fac eu lumină pentru dumneavoastră. Vorbim despre doi candidați aleși prin votul românilor, care au intrat într-o competiție pentru președinția României. Pentru o țară întreagă, dar nu și pentru acest președinte, e normal, corect și democratic, să existe o dezbatere corectă.(…)În 2014, Klaus Iohannis ne spunea că o dezbatere pentru candidații din turul doi e necesară.(…)Domnule Iohannis, cred că trăiți în altă lume, e stăpân într-o lume care există doar PNL(…)

Am văzut, dragi români, un președinte de țară care ne spune că singura lui realizare este faptul că a dat jos un guvern legitim, ales prin vot. Aceasta este performanța lui Iohannis.

Vedem de câteva zile bune cum acest președinte încearcă să negocieze cu noi toți definiția democrației.

Domnule Klaus Iohannis, fac eu lumină pentru dumneavoastră: vorbim astăzi despre doi candidați aleși prin votul românilor, al tuturor românilor, care au intrat într-o competiție pentru Președinția României. Ba mai mult, vorbim despre actualul șef de stat și fostul prim-ministru al țării, numit în funcție chiar de dumneavoastră, domnule Iohannis, anul trecut!

Pentru o țară întreagă, dar nu și pentru acest președinte, este normal, corect și democratic să existe o dezbatere directă, o confruntare de idei și programe între cei care vin și cer votul românilor pe 24 noiembrie.

În 2014, Klaus Iohannis ne spunea textual că o dezbatere între contracandidații din turul 2 al alegerilor prezidențiale este absolut necesară și așteptată de toți românii. Se pare că multe s-au întâmplat în acești 5 ani de mandat cu principiile și convingerile dumnealui dacă acum, la aceste alegeri, ne spune practic în față că românii nu mai merită o astfel de dezbatere. Urmând această logică, ne putem aștepta ca președintele să ne spună curând că românii nu mai merită nici să își exprime prin vot opțiunea politică dacă aceasta nu e PNL. Asta e democrația lui Iohannis.

De altfel, președintele le-a mulțumit în această seară doar celor care l-au votat pe dumnealui, ignorându-i complet pe ceilalți români care au mers la vot. Cum ziceam, dacă nu votează PNL și Iohannis, românii nu contează. Pur și simplu, nu îi vede.

Tot în această seară, l-am văzut cum își arogă meritele pentru buna desfășurare a alegerilor din diaspora, deși știm cu toții că cele 3 zile de vot, creșterea numărului de secții de votare și votul prin corespondență sunt meritele Guvernului Dăncilă.

Domnul Iohannis fie se vede undeva în stratosferă, stăpân peste o Românie în care există doar PNL și votanții PNL, deasupra tuturor cetățenilor acestei țări și a votului exprimat de ei, deasupra celorlalți candidați și a viziunii lor, deasupra principiilor democrației și – așa cum deja știm – deasupra Constituției, fie se teme de o confruntare directă cu mine. Este o dilemă. Sperăm să o lămurească domnul președinte curând.

Realitatea este că o astfel de dezbatere în fața tuturor românilor ar demonta imediat toată propaganda și toate atacurile mizerabile din ultimii ani la adresa mea și a Partidului Social Democrat. Probabil de aici acest refuz, pe care s-a tot chinuit să-l explice în mod ridicol și cu non-argumente până la acest moment.

Eu, însă, sunt un om răbdător. Încă îl aștept pe domnul Iohannis să găsească înțelepciunea, tăria și mai ales curajul de a accepta invitația mea la dezbaterea pe care românii o cer și o merită. Am văzut că domnul președinte, după Guvernul său, comisarul său și Parlamentul său, vrea și dezbaterea sa. Eventual la sediul PNL, cu membrii de partid, nu?

Nu! Eu îmi doresc ca domnul Iohannis să vină la o dezbatere în fața tuturor românilor, nu să țină un monolog în fața apropiaților lui. Și are ocazia să o facă duminica aceasta. Am primit din partea TVR o invitație pe care eu am acceptat-o. Mi se pare corect ca acest eveniment să fie organizat de Televiziunea Publică, pentru a putea fi văzut de absolut toți românii, inclusiv de cei din diaspora și cei fără acces la televiziunea prin cablu, și să poată fi preluat și de celelalte televiziuni.

Și pentru că domnul Iohannis și-a făcut public programul de campanie, știm că duminică nu are prevăzute evenimente. Îl invit, așadar, pe președinte în acest weekend la televiziunea națională, ca să ne prezentăm amândoi viziunea pentru România următorilor 5 ani.

Și, pentru că eu totuși bănuiesc că teama este motivul refuzului de până acum, îi voi da domnului Iohannis un mic sprijin, de îmbărbătare, și îi voi da de acum subiectele. Să aibă suficient timp să pregătească niște răspunsuri ceva mai pertinente și mai consistente decât celebrul “Ghinion!”.

Și, apropo, domnule Iohannis, pentru cei ce nu au nici măcar o casă, această “notă glumeață” a dumneavoastră este o bătaie de joc cruntă și o umilință pentru care nu ați putut fi iertat nici după 5 ani!

N-a râs nimeni, domnule Iohannis, la această glumă. Doar dumneavoastră le râdeți în față românilor de 5 ani de zile. Mandatul dumneavoastră e adevărata glumă.

Domnule președinte, iată subiectele de duminică:

 1. Ați promis în campania electorală din 2014 că veți renunța la imunitatea oferită de funcția prezidențială. De ce i-ați mințit pe români?
 2. Cum v-ați făcut dumneavoastră datoria de președinte pentru care v-au ales și v-au plătit cetățenii, dacă în timpul mandatului ați stat mai mult în vacanță decât la muncă? Uitați o altă „glumă” pe care ați făcut-o astăzi, și anume că ați avut doar 3 concedii în 5 ani. La asta chiar am râs. Oare mâine ce o să ne mai spuneți, că stați în chirie?
 3. Ca președinte care a călcat în picioare Constituția și a sfidat apoi deciziile Curții Constituționale, credeți că meritați voturile românilor pentru un al doilea mandat, la care vă dă dreptul tocmai Constituția României?
 4. Ați făcut promisiuni mari pentru țară, domnule Iohannis, de exemplu intrarea României în Schengen sau ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, dar nu ați reușit să vă întoarceți în țară decât cu o șapcă și trei poze. E normal, domnule președinte, să nu vă respectați în 5 ani de zile angajamentele și să veniți acum să cereți cu seninătate un al doilea mandat?
 5. Ne vorbiți de România normală. Credeți că e normal să vorbiți cu nonșalanță despre justiție și integritate în timp ce dumneavoastră aveți o problemă de corupție cât casa? Sau mai exact, cât șase sau cinci case, pentru că ne-ați spus astăzi că a șasea “a fost eliminată”. Păi domnule Iohannis, dacă nu aveți probleme cu casele, cum a fost eliminată cea de-a șasea?
 6. Tot despre România normală: În primele zile de la instalare, Guvernul PNL (guvernul dumneavoastră) a anunțat că vrea să renunțe la subvenții, că nu poate plăti salarii, că vrea să introducă noi taxe și că ar vrea ca bugetarii să muncească până la miezul nopții, asta dacă nu sunt concediați. Domnule Iohannis, acesta este Guvernul normal pe care vi-l doriți pentru România în următoarea perioadă?
 7. De ce ați luat în derâdere Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor propus de PSD, un act care oferea oamenilor o minimă asigurare împotriva tăierilor de pensii și salarii promovate în urmă cu câțiva ani de aliații dumneavoastră din PNL?
 8. Domnule Iohannis, poate ne spuneți până la urmă adevăratul motiv al refuzului de până acum de a participa la o dezbatere cu mine, ca să lămuriți dumneavoastră personal dilema despre care vorbeam. Este teama de o confruntare brutală cu eșecul dumneavoastră ca președinte sau este disprețul față de români? (Vă reamintesc în acest context că există peste 9 milioane de motive pentru a participa la o dezbatere, pentru că sunt peste 9 milioane de români care au votat în turul 1).
 9. Ca să extindem problema dezbaterilor, a dialogului și a prezenței dumneavoastră publice: De ce nu ați acordat nici măcar un interviu în această campanie și nu ați participat în cei 5 ani la vreo emisiune televizată sau vreun interviu? Credeți că nu aveți de dat niciun răspuns la întrebările românilor? Nicio vorbă despre ce ați făcut sau n-ați făcut în acest mandat? Veniți și ne spuneți astăzi că este – citez – “o idee interesantă”. E jenant, domnule președinte ca acum să vă vină ideea.
 10. Și o ultimă întrebare, care să vă ajute să faceți un bilanț fulger al celor 5 ani de mandat: Domnule Iohannis, chiar nu vă îngrijorează absența dumneavoastră din costumul de președinte pe care-l purtați? Nici rușine nu vă provoacă?

Îi rog pe români să îmi transmită și alte întrebări pe care să i le adresez domnului Iohannis în numele lor la confruntarea de duminică, pe care sper să o accepte. Ar fi inacceptabil să își bată joc până la capăt de o țară întreagă.

Sper ca atenția și îngrijorarea pe care le manifestă de obicei Klaus Iohannis când vine vorba de țara lui să fie suficiente de data aceasta și să înțeleagă că are o datorie morală față de cetățeni să se prezinte în fața lor, chiar dacă astăzi ne-a spus cu aroganță că dumnealui nu vede utilitatea publică a unei astfel de discuții. Ghinion, românii o văd!”, a spus Viorica Dăncilă.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri

De ce nu mergeți la dezbaterea de marți, a lui Iohannis?

Pentru că acolo este o dezbatere a domnului președinte cu cei din PNL. Eu vreau să am o dezbatere nu în fața membrilor de partid, ci în fața românilor.(…) Eu am înțeles că Iohannis vrea o dezbatere cu cei din jurul său.

Credeți că sunteți un candidat mai slab decât Ponta?

Iohannis face niște aprecieri pe care mulți nu le mai iau în seamă. Pe mine nu trebuie să mă aprecieze Iohannis, ci românii.

Cum comentați episodul cu ceasul?

Este un ceas primit de la soțul meu cadou. Vă garantez că nu valorează mai multe de 5 000 de euro astfel încât să-l trec în declarația de avere. Soțul meu nu ar fi alocat 20.000 de euro pe un ceas. Ce am văzut eu că s-a dat e un alt ceas. O să-l aduc și vi-l pun la dispoziție.

De ce nu vorbiți liber?

Vorbesc liber acum. Puteți să vă uitați în urechi să vedeți că nu am cască. Pentru că am vrut să răspund puctual la tot ce a adus Iohannis în spațiul public.

De ce credeți că România nu a intrat în Schenghen?

Cred că președintele trebuie să mai învețe politică externă. Noi îndeplinim criteriile din 2011. E nevoie de o decizie politică. Președintele României e cel care trebuia  să discute cu șefii de stat care participă la Consiliul European.

Veți renunța la imunitate în calitate de președinte?

Da. Eu nu am nevoie de imunitate.

În raportul MCV se vorbea despre activitatea Guvernului. Cum comentați?

Nu se referă doar la aspectele guvernamentale. Dacă vă uitați în MCV scrie că premierul României a avut un comportament adecvat.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW