Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Viorica Dăncilă dă vina pe Iohannis pentru că nu a putut prelungi termenul până la care românii din străinătate se pot înscrie pentru a vota

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 5 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Viorica Dăncilă îl acuză pe președintele Iohannis pentru că nu a putut organiza ședința de Guvern de astăzi. Ea spune că, din această cauză, Guvernul nu a prelungit termenul până la care românii se pot înscrie pentru votul în străinătate.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă ignoră articolul 85 din Constituție care obligă premierul ca, la schimbarea structurii politice a Executivului, să se prezinte în Parlament pentru a primi votul de încredere.

„(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”, se precizează în articolul 85 din Constituția României.

„Trebuie să avem niște reguli pe viitor, nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului. Trebuia să avem ședință de Guvern, unde, pe ordinea de zi, trebuia să fie o Ordonanță de Urgență prin care prelungeam termenul de înscriere pentru românii din diaspora. Nu am putut realiza acest lucru. (…)
Avem 45 de zile pentru a ne duce cu Guvernul în Parlament, din momentul în care președintele numește miniștri interimari. Vom alege perioada in care vom merge in Parlament”, a declarat Viorica Dăncilă, prezentă la inaugurarea unui spital în orașul Mioveni.

Curtea Constituţională a României (CCR) a înregistrat, joi, sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi preşedintele României pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat încă de săptămâna trecută că se va plânge la CCR dacă președintele Iohannis va refuza numirea de miniștri pentru posturile rămase neocupate în urma demisiei celor de la ALDE.

 

Foto: INQUAM PHOTOS/Adel_Al-Haddad

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW