Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Viorica Dăncilă, articol semnat în The Jerusalem Post: Europa trebuie să ia în considerare o nouă dinamică a relațiilor cu Rusia

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2020

Cu toate că în perioada în care s-a aflat la Palatul Victoria Viorica Dăncilă nu s-a arătat prea interesată de politica internațională, fostul premier al României a semnat un articol în publicația israeliană The Jerusalem Post în care militează pentru mai mult multilateralism și critică sancțiunile impuse Federației Ruse. 

Articolul este scris în engleză, limbă pe care Viorica Dăncilă s-a ferit să o vorbească atâta timp cât a fost premier, și este publicat în secțiunea „opinii”, cea pentru care de regulă este necesară achitarea unei taxe.

Articolul atribuit Vioricăi Dăncilă începe abrupt – Europa trebuie să ia în considerare o nouă dinamică cu Rusia – și pivotează în jurul ideii că sancțiunile aplicate acestui stat nu au făcut decât să întărească puterea Kremlinului. Narațiunea nu este nouă însă în general cei care o susțin nu aduc dovezi suficient de solide pentru a o susține.

De asemenea, Dăncilă susține o politică multilaterală și cooperarea cu Federația Rusă pe anumite paliere, o idee susținută și de fostul premier Adrian Năstase.

Cele mai importante afirmații din textul semnat de Viorica Dăncilă

– Măsurile punitive, precum sancțiunile, au avut un impact tangibil negativ asupra economiei Rusiei. Dar, de asemenea, au favorizat sentimentul anti-occidental în rândul poporului, consolidând popularitatea regimului și provocând încercări nereușite de diversificare economică.

– Cred că găsirea unui nou cadru pentru relațiile noastre în secolul XXI va reprezenta o provocare imensă.

– Puțini s-ar fi așteptat vreodată să iau acest discurs despre Rusia. Deși nu am crezut în prietenia dintre Europa și vecinul nostru de la est, mi-am imaginat întotdeauna un parteneriat marcat de interes comun.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW