Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Viorica Dăncilă: Am avut surpriza de a constata că Opoziția fuge de propria moțiune/ Nu va trece

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 2 octombrie 2019 Etichete: , ,

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seara, că Opoziția fuge de moțiune. Social-democrata susține că singurul lucru pe care au parlamentarii vrut să îl demonstreze a fost că nu au numărul suficient de voturi. De asemenea, Dăncilă a spus că moțiunea nu va trece.

„Am avut surpriza de a constata ca Opozitia fuge de propria motiune. Singurul lucru pe care au reusit să-l demonstreze este ca nu au numărul suficient de voturi pentru motiune. Vreau sa fie clar. Nu PSD trebuie să adune voturi, Opozitia trebuie să iți asigure 233 de voturi impotriva acestui Guvern si adevarul este ca nu exista aceste voturi”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul susține că orice ar încerca Opoziția, moțiunea de cenzură nu va trece.

”(…)Oricât ați încerca să tărăgănați acest vot, moțiunea nu va trece. Oricâte tertipuri ați căuta și oricât v-ați chinui să vă creați condiții prielnice, rămâneți aceeași adunătură de interese, oportunist și ipocrizie, care nu știe, nu poate și nu vrea în mod real să guverneze această țară”, a precizat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să numească „imediat” miniștrii interimari și să își aducă aminte că încă este președintele în funcție.

„Îi cer președintelui să numească miniștri interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer, așa cum a decis CCR, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început. Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL și să își aducă aminte că încă este președintele în funcție și că are atribuții constituționale pe care este obligat să le și exercite”, a mai spus social-democrata.

Motivarea deciziei CCR

Preşedintele României are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea premierului, precizează Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic între Guvern şi şeful statului. Asta înseamnă că președintele este obligat să îi revoce din funcții pe ministrul Justiției, Ana Birchall, și pe vicepremierul Mihai Fifor.

În motivarea deciziei CCR se mai precizează că președintele trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și pe Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

Înfrângere pentru PSD

În urma votului de miercuri, din parlament, prin care opoziția a reușit să impună ca moțiunea de cenzură să nu fie votată sâmbătă, PSD pierde majoritatea.

Pentru amânarea ordinii de zi au votat 181 de parlamentari ai puterii, în timp ce opoziția s-a impus cu 194 de voturi „împotrivă”.

În huiduielile parlamentarilor opoziției care au strigat „demisia, demisia”, Florin Iordache a declarat ședința închisă, fără alte explicații.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților „matematic, PSD nu are majoritate în acest moment. Vom vedea la moțiunea de cenzură”.

În urma scandalului din parlament, s-a ajuns și la o concluzie: moțiunea se va citi joi, 3 octombrie și se va vota pe 10 octombrie.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW