Sunday, September 25, 2022
Jurnalism corect


Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la MAI: „E datoria acestei structuri să asigure siguranța oamenilor”

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 31 iulie 2019 Etichete: , , ,

Premierul României, Viorica Dăncilă, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că a trimis Corpul de control al Guvernului la Ministerul de Interne, pentru a verifica cum au acționat structurile instituției în cazul tragediei de la Caracal.

„Lucrăm pe mai multe planuri, atât pentru a afla adevărul, cât și pentru a preîntâmpina în viitor situații similare. Mihai Fifor a avut încă de dimineață discuții cu structurile din subordine. Corpul de Control al primului-ministru a început deja de ieri acțiunea de control pentru verificarea modului în care au acționat structurile MAI, dar și relaționarea cu alte instituții cu atribuții în situații de urgență”, a spus Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern.

Potrivit prim-ministrului, românii nu trebuie să își piardă încrederea în MAI.

„Românii trebuie să continue să creadă în MAI. E datoria acestei structuri să asigure siguranța oamenilor. Avem în MAI mulți profesioniști, oameni care își fac datoria și se bucură de respect și apreciere, dar toți cei pentru care nu primează interesul cetățeanului trebuie să plece. Toți cei care nu și-au făcut datoria vor fi aspru sancționați, iar acest guvern va lua măsurile necesare pentru înăsprirea pedepselor în cazuri de agresiune, viol, privare de libertate și crimă”, a mai spus Dăncilă.

Marți, premierul României a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a trimis Corpul de control al Prim-ministrului la instituțiile cu atribuții în intervenția de la Caracal și va primi un raport în maxim o săptămână.

Postarea premierului

„Având în vedere complexitatea situației din Caracal, precum și toate implicațiile sociale, există două priorități clare pe care le voi propune pentru dezbatere în CSAT:

1. Sunt obligatorii și urgente aflarea și comunicarea corectă a adevărului, precum și luarea tuturor măsurilor punctuale ce țin de acest caz. Există foarte multe surse de informații disparate, iar dezinformările sau adevărurile parțiale au generat un haos de comunicare și percepție la nivel public.

În acest sens, voi propune în CSAT ca grupul de lucru interinstituțional să se transforme într-un comandament dedicat, condus de domnul Raed Arafat – punct unic de contact și gestiune care centralizează informațiile anchetei, elaborează analizele și rapoartele necesare și comunică oficial date despre caz. Se vor face informări publice o dată la 6 ore.

2. Am constatat, de asemenea, analizând raportul MAI, că au fost implicate în gestionarea acestui caz persoane cu o abordare de-a dreptul inumană, lipsite nu doar de profesionalism, dar și de responsabilitate pentru o viață omenească. Un asemenea derapaj – nu doar de la atribuțiile de serviciu, ci și de la empatie și condiție morală – este de neacceptat, așa încât cer urgent începerea procedurilor de demitere pentru toți cei care au fost parte a proastei gestionări a apelului 112.

Totodată, am trimis Corpul de control al Prim-ministrului în anchetă și în maxim o săptămână voi avea un raport. În cazul în care vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului, este obligatoriu ca organele de justiție să acționeze. Cer ca cei vinovați să suporte absolut toate rigorile legii. Cer să se facă dreptate până la capăt.

De asemenea, voi propune grupului de lucru condus de domnul Arafat o analiză și un plan specific pentru condiții de angajare mai ample și mai dure în serviciul 112, precum și un program de traininguri intensive și evaluări continue pentru personalul din această structură.

Am promis că vom lua toate măsurile necesare în acest caz și că vom modifica, legislativ și procedural, cadrul de funcționare al tuturor instituțiilor implicate în aceste procese. Avem cu toții această datorie, pentru societate, pentru români, pentru normalitate.”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW