Tuesday, December 1, 2020
Jurnalism corect


Violeta Alexandru a anunțat că ITM a finalizat raportul de control făcut pe șantierul ajuns focar de COVID-19

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 august 2020 Etichete: ,

Violeta Alexandru spune că Inspectoratul Teritorial de Muncă a finalizat raportul de control făcut pe șantierul în care mai mulți muncitori indieni au fost infectați cu SARS-CoV-2 și a cerut ca acesta să fie făcut public.

De asemenea, ministrul Muncii a spus că angajatorii au tot interesul ca angajații lor să fie sănătoși și i-a îndemnat să ia în serios solicitările autorităților.

Inspectoratul Teritorial de Muncă București a terminat verificările și a finalizat raportul de control cu privire la condițiile de muncă de pe șantierul dezvoltatorului imobiliar din sectorul 4, despre care opinia publică a aflat sâmbătă seară. Mai mulți muncitori indieni au fost depistați cu Covid-19. Raportul a fost finalizat în 3 zile. Bun.

Când am ajuns în preajma șantierului, tocmai pentru că am nevoie să aprofundez rapoartele scrise, mi-am dat seama că este nevoie de coordonare între instituții. Direcția de Sănătate Publică București (aflată deja acolo când am ajuns), ITM București, Inspectoratul General pentru Imigrări, Jandarmerie (și ea acolo). Funcționează coordonarea între instituții atunci când este făcută de la cel mai înalt nivel. Altfel, riscă să nu.

Am cerut ITM București să comunice public concluziile verificărilor.

Suntem într-o perioadă în care cer un ritm mai alert în verificări la ITM. Se fac controale (nu vreau nici să facem exces!) dar important mi se pare ca și angajatorii să se conformeze. Inclusiv pentru înregistrarea orelor suplimentare. Aici mă gândesc la un sistem electronic de contorizare (cu un pilot în zona construcțiilor), inspirat de modelul pe care îl pun în practică firmele din Germania, din industria cărnii, un sistem despre care am vorbit cu Ministrul Muncii, dl Heil. Angajații trebuie să ia în serios solicitările autorităților și să nu mai lase măștile acasă sau să le poarte câteva minute. Toți trebuie să fim responsabili pentru că, oricâte controale fac autoritățile, posibilitatea ca la un control lucrurile să arate acceptabil iar după control, lucrurile să degenereze, există. Și nu pot rămâne inspectorii în fața fiecărei firme. Angajatorii au interesul ca angajații lor să fie sănătoși, odihniți, să lucreze în condiții de igienă.

Același mesaj l-am avut și în Germania, acum îl reiau acasă. Pentru că peste tot avem aceleași provocări”, a declarat aceasta printr-o postare pe Facebook.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW