Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Vinieta Oxigen, noutatea anului 2020: Tot ce trebuie sa știi despre taxa de poluare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2020 Etichete: ,

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, însă aplicarea sancțiunilor pentru cei care nu plătesc taxa este amânată până în martie. De asemenea, în centrul Bucureștiului, autoturismele extrem de poluante nu mai pot circula.

Potrivit hotărârii nr. 539/2019 a Consiliului General al Municipiului București, de la 1 ianuarie a fost introdusă o taxă auto în Capitală care se aplică mașinilor poluante. Vinieta Oxigen a primit în luna octombrie votul favorabil al consilierilor, iar apoi a fost publicată în Monitorul Oficial al Primăriei Municipiului București. Deși taxa a intrat în vigoare la 1 ianuarie, Gabriela Firea a anunțat că sancțiunile se vor aplica începând cu luna martie.

Astfel, de la 1 martie, mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul Bucureștiului, mașinile sub Euro 4 vor plăti taxa de poluare, iar autoturisme Euro 4 vor plăti vinieta începând cu anul 2021.

Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie în București

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit unui amendament al proiectului respectiv, mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie în Capitală, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024.

Sunt exceptate de la plata taxei de poluare scuterele și motocicletele, dar și autovehiculele cu normă de poluare Euro 3, care funcționează cu GNL, GNC ȘI GPL.

Începând cu 1 martie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de cinci tone va fi restricționată zilnic, pe arterele din București, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul orar 07:00-22:00:

-pentru vehiculele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din București doar în urma achiziționării taxei auto;

-autoturismele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4 vor putea circula pe străzile municipiului București numai în urma achiziționării unei viniete Oxigen; pentru Euro 4, restricția se aplică din 2021;

– mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, au acces fără restrictii pe toate arterele;

Care sunt tarifele

Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an
– Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an
– Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an
– Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an
– Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

De unde se poate cumpăra

Momentan, vinieta Oxigen poate fi cumpărată numai online, nu prin sms sau la puncte fizice de achiziție. Taxa de poluare trebuie plătite înainte de a intra în oraș.

Concret, vinieta se poate achiziționa accesând aceste site-uri:

www.roviniete.ro;

www.taxaoxigen.ro;

www.vinietaoxigen.ro.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW