Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Vin ninsorile în București. Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de viscol pentru mai multe zone ale țării

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Vineri, meteorologii au emis o prognoză specială pentru București, valabilă în acest weekend. Se așteaptă condiții închise, cu înnorări și ploi, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

De asemenea, temperaturile minime vor coborî până la 2…3 grade Celsius. Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), începând de vineri la ora 20:00 și până sâmbătă la ora 8:00, cerul se va acoperi de nori, și va exista o perioadă cu ploi temporare, în timp ce vântul va avea intensitate slabă și moderată. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 6…7 grade Celsius.

Potrivit avertizărilor meteorologice, începând de sâmbătă dimineață și până duminică la ora 10:00, se prognozează un cer noros și precipitații sub formă de ploaie, cu cantități de apă cuprinse între 15 și 20 de litri pe metru pătrat.

În a doua parte a nopții, se vor înregistra trecător și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări, în special în seră și noapte, cu rafale atingând 50…55 km/h. Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar temperatura minimă va ajunge la 2…3 grade Celsius.

Cod galben de vânt, ninsori și viscol

Conform informațiilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în intervalul 17 noiembrie, de la ora 20:00, până la 18 noiembrie, ora 8:00, va fi activ un Cod galben pentru vânt, ninsori și viscol în zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali. Astfel, în această regiune se prognozează ninsori locale semnificative, cu cantități de aproximativ 15 – 20 de litri pe metru pătrat și formarea unui strat de zăpadă.

Mai ales în zonele mai înalte, vântul va atinge viteze de peste 60 – 70 km/h, generând perioade cu viscol și redusă vizibilitate. În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h.

Meteorologii anunță că vor avea loc ninsori și în celelalte regiuni montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie), în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei, se așteaptă precipitații sub formă predominantă de zăpadă.

Un al doilea Cod galben de condiții meteo dificile va fi activ în intervalul 18 noiembrie, de la ora 8:00, până la 19 noiembrie, ora 10:00, în jumătatea estică a teritoriului și în zona montană. Se așteaptă precipitații semnificative, local între 25 și 35 de litri pe metru pătrat și izolat peste 50 de litri pe metru pătrat.

Acestea vor fi sub formă de ninsoare în zonele montane și predominant ninsori în mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei, unde se va forma un strat consistent de zăpadă. În Dobrogea și Muntenia vor avea loc ploi și, sporadic, în noaptea de sâmbătă spre duminică, lapoviță și ninsoare pe arii restrânse.

Vântul se va intensifica în sud-vest, est și sud-est, cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și în zona montană, se vor înregistra temporar condiții de viscol, cu rafale depășind 60…80 km/h. Meteorologii precizează că vântul va continua să se intensifice în sud-estul țării și în zonele montane pe parcursul zilei de duminică.

Cod portocaliu pentru intensificări ale vântului

Meteorologii au emis două avertismente de Cod Portocaliu pentru intensificări ale vântului. Primul cod intră în vigoare între 18 noiembrie, ora 14:00, și 19 noiembrie, ora 10:00, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, cu rafale de vânt de 80 – 110 km/h și condiții de viscol și vizibilitate redusă sub 50 de metri.

Cel de-al doilea cod, valabil între 18 noiembrie, ora 18:00, și 19 noiembrie, ora 10:00, afectează sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre, cu rafale de vânt în general de 85 – 90 km/h, iar în Dobrogea de peste 100 km/h.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW