Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Viktor Orban îi ia apărarea lui Netanyahu în urma mandatului de arestare cerut de Curtea Penală Internațională

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 mai 2024 Etichete: , , ,

Premierul ungar Viktor Orban a calificat marţi drept „absurdă” şi „ruşinoasă” solicitarea procurorului-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în războiul din Fâşia Gaza.

Orban, care are relaţii strânse cu Netanyahu, a afirmat că „astfel de iniţiative nu favorizează pacea în Orientul Mijlociu” şi că un eventual mandat de arestare „nu va face decât să alimenteze tensiunile”, conform EFE, citată de Agerpres.

Procurorul Karim Khan de la CPI a declarat luni că a cerut emiterea unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a ministrului apărării Yoav Gallant pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, inclusiv „înfometarea deliberată a civililor” ca „metodă de război”, „omucidere intenţionată” şi „exterminare şi/sau asasinat”.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a solicitat și emiterea de mandate de arestare împotriva liderilor grupării islamiste palestiniene Hamas, inclusiv Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri și Ismail Haniyeh, acuzați de „exterminare”, „viol și alte forme de violență sexuală” și „luarea de ostatici ca crimă de război”.

Israelul și Hamas au reacționat vehement, fiecare considerând că mandatele de arestare ar trebui emise împotriva responsabililor din cealaltă tabără. Judecătorii CPI urmează să se pronunțe asupra cererii procurorului, iar dacă vor emite mandatele, cele 124 de state membre ale CPI vor fi obligate să-i aresteze pe cei vizați dacă aceștia se află pe teritoriul lor.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW