Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Viitorul ambasador al României la Washington: Până la finalul mandatului Președintelui Iohannis, românii vor călători în SUA fără viză

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2021

Andrei Muraru, propus pentru funcția de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, a primit miercuri aviz favorabil la audierea din Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă și pentru românii din afara granițelor. Fostul consilier al lui Klaus Iohannis și-a prezentat obiectivele mandatului său și a precizat că, până în anul 2024, românii vor putea călători în America fără viză.

În fața membrilor Parlamentului, am vorbit despre prioritățile mandatului meu, subliniind că ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu SUA este obiectivul nostru în perioada următoare. Acest deziderat are la bază consensul că prezența militară și economică americană în regiune este vitală”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook.

Andrei Muraru a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt principalul partener strategic al României și unul dintre pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre.

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la adoptarea documentului politic ce stă la baza cooperării actuale cu SUA, iar la anul vom marca un sfert de veac de parteneriat strategic. E un moment de bilanț, pe care îl privim cu speranță, ca pe un act indispensabil și benefic pentru prezent, dar mai ales pentru generațiile care vor veni”, a adăugat ambasadorul propus la Washington.

Care sunt prioritățile viitorului ambasador

Creșterea prezenței militare americane în România: „La fel și sprijinirea obiectivelor României legate de implementarea prezenței înaintate a NATO pe Flancul Estic. Pentru noi, prezența trupelor americane în România este complementară prezenței NATO înaintate. Avem nevoie de mai multă prezență SUA în România: pe uscat, în aer și pe mare. Nu există îndoieli că România a fost perfect loială alianței NATO, în crizele momentului, iar din 2016, odată cu pactul politic inițiat de Președintele Klaus Iohannis, putem spune, fără să greșim că, pentru noi, ancorarea în civilizația occidentală nu mai înseamnă doar valori comune, ci trece și prin investițiile în securitate. În plus, militarii români și americani au luptat umăr la umăr în ultimii 20 de ani în numeroase teatre de operații. O prezență mai mare a SUA în România ar fi un mesaj în sine cu privire la angajamentul puternic al Washington-ului față de securitatea la Marea Neagră. Este, de asemenea, foarte relevantă această suplimentare de trupe și echipamente din perspectiva descurajării”
Sporirea investițiilor americane în România: „Companiile americane și românești sunt perfect compatibile, iar investitorii americani încep să considere România un loc bun pentru investiții. Un clasament recent al BNR plasează SUA pe locul 5 în topul investițiilor străine directe (după investitorul final), cu o valoare a investițiilor de 5,8 miliarde euro. Suntem departe de potențial, dar avem perspective bune: în ianuarie 2021 avem o creștere a schimburilor comerciale cu peste 50% față de aceeași lună a anului precedent. Amintesc de asemenea câteva dintre domeniile în care ne vom concentra eforturile pentru cooperarea economică: securitatea rețelelor 5G, sectorul nuclear civil, digitalizarea sau sănătatea”

Comunitatea românească din SUA: „Comunitatea românească de peste Ocean trebuie să fie un catalizator pentru dezvoltarea relației bilaterale. Un recensământ din 2015 arăta că aproape 470.000 de persoane din SUA şi-au declarat originea română, la care se adaugă aproape 170.000 de rezidenți. Totuși, noi estimăm că acest număr este considerabil mai mare, în jur de 1 milion de persoane. Cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaște contribuția românilor din afară este să se pună, în mod concret, în slujba lor. Ne gândim la noi instrumente (extinderea rețelei consulare e o certitudine) și o politică abilă de a atrage, de a apropia comunitatea de români către sprijinirea și promovarea intereselor României”

Admiterea României în Programul Visa Waiver: „România este aspirantă de 16 ani la acest program. Cunoaștem bine vulnerabilitățile interne pe care le avem și, în același timp, limitele cauzate de prevederile legale inflexibile în vigoare din SUA. Vom ști curând mai multe despre cauzele care determină refuzul anumitor cereri pe care cetățenii români le fac pentru vize de scurtă ședere în Statele Unite și vom iniția o campanie publică de informare, așa cum a anunțat deja ministrul Bogdan Aurescu. Avem nevoie de asemenea de o soluție creativă la nivel de Congres pe care, sunt convins, că o vom găsi. Sunt astfel încrezător că, până la finalul mandatului Președintelui Iohannis, românii vor călători în SUA fără viză”

Am primit aviz favorabil la audierea de astăzi, în fața Comisiilor parlamentare reunite pentru politică externă și…

Publicată de Andrei Muraru pe Miercuri, 14 aprilie 2021

Sursă foto: Facebook / Andrei Muraru

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW