Monday, April 19, 2021
Jurnalism corect


VIDEO Un judecător ucrainean, căutat pentru luare de mită, a fost răpit în Chișinău / Maia Sandu: Este inadmisibil să dispară oameni

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 5 aprilie 2021

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, dat în urmărire de autoritățile de la Kiev pentru luare de mită, a fost răpit, sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chișinăului de către indivizi înarmați. 

Bărbatul în vârstă de 54 de ani se ascunde încă din anul 2016 în Republica Moldova iar cererea sa de azil se află pe rolul instanțelor.

Informația a fost făcută publică de către avocatul acestuia, Iulian Bălan, iar o filmare, a cărei autenticitate nu a fost încă confirmată, a apărut în spațiul public.

Maia Sandu: Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat instituțiilor statului să se implice în acest caz.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a afirmat Maia Sandu.

SIS neagă implicarea

În contextul în care în presă au apărut speculații că judecătorul ar fi fost răpit de serviciile de informații ucrainene, cu girul Serviciului de Informații și Securitate, aceștia din urmă au exclus orice implicare.

„În contextul declaraţiilor apărute în spaţiul public referitor la implicarea și/sau informarea prealabilă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean, Nicolae Ceaus, pe teritoriul Republicii Moldova, instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate aceste insinuări şi interpretări.

Reiterăm că Serviciul își realizează atribuțiile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea drepturilor omului, inclusiv ale cetățenilor străini pe teritoriul național. Astfel, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm alegațiile privind implicarea instituției în activități ce depășesc cadrul legal.

Menționăm că, SIS monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificări juridice a faptelor reclamate”, a transmis SIS.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW