Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Sorin Grindeanu s-a enervat după ce a fost întrebat de numirea unui urmărit penal la șefia CFR Infrastructură 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2023

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat extrem de nervos în timpul conferinței de presă susținută miercuri, 20 septembrie, după ce a fost întrebat de Mainnews.ro în legătură cu numirea lui Alexandru Simu la șefia CFR Infrastructură, în ciuda faptului că acesta este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție.  

Întrebare adresată de reporterul Mainnews.ro: „Deși ați promis concursuri „pe bune” pentru șefia companiilor din subordine, domnul Alexandru Simu, urmărit penal de DNA, a fost ales să conducă CFR SA pentru următorii 4 ani. Faptul că dumnealui este din Timișoara și că a mobilizat protestatari la celebrul miting PSD al cămășilor albe reprezintă simple coincidențe?”

Sorin Grindeanu: „Dacă aveți semne de întrebare legate de selecția Consiliului de administrație și de selecția managerului, iar cei care v-au scris întrebarea au asemenea semne de întrebare, vă rog să mergeți la instituțiile statului și să faceți reclamație. Există miliție, DNA, procuratură, DIICOT… Vă rog să faceți lucrul acesta dacă aveți cel mai mic semn de întrebare că nu s-a respectat legea. (…) Transmiteți la cei care v-au scris întrebările că Simu este în aceeași situație în care este Armand Clotilde. Vă spune ceva?”

Min. 33:03

Numit director CFR, în ciuda problemelor cu procurorii

Cu toate că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început, în ianuarie 2023, urmărirea penală împotriva sa, Alexandru Simu a fost ales de noul Consiliu de Administrație al CFR Infrastructură la conducerea companiei pentru următorii 4 ani.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, pe 16 ianuarie, începerea urmăririi penale față de Alexandru Simu și de director general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa.

Simu este acuzat de anchetatori că, în aprilie 2022, a obținut ilegal funcția de director al Regionalei Timișoara cu ajutorul lui Ceșa.

„În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara”, arată DNA.

Prin aceste decizii, arată DNA, Simu și-ar fi obținut stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea interimatului la șefia CFR Infrastructură.

Simu a adus protestatari cu trenul pentru PSD

Membru PSD din 2014, Alexandru Simu a mai condus Regionala Timișoara în calitate de director, postură din care s-a și făcut cunoscut. În iunie 2018, nota Press One, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Hunedoara de la acea vreme, Mircea Bobora, a suplimentat numărul de trenuri pe ruta Timișoara – București pentru transportarea unor protestatari la celebrul miting al cămășilor albe din Piața Victoriei, organizat de PSD.

Potrivit Press One, care cita surse neoficiale, firmele care aveau contracte cu Regionala CFR Timișoara ar fi fost informate că trebuie să-și trimită angajații la miting, și că aceștia vor primi câte 100 de lei și o cămașă albă. Tot aceleași au spus că la Regională s-au făcut liste cu angajații care merg cu trenul la mitingul de la București, iar pentru întoarcere li s-ar fi cumpărat bilete la vagonul de dormit, în baza beneficiilor oferite de legitimațiile de serviciu.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii