Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

VIDEO Schimb de replici între Drulă și Bode pe holurile Parlamentului: Te-ai obişnuit să faci show!

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 15 iunie 2022

Președintele interimar al USR, deputatul Cătălin Drulă, și ministrul Afacerilor Interne, liberalul Lucian Bode, au avut miercuri, 15 iunie, un schimb de replici pe holurile Parlamentului în legătură cu modificarea Codului Rutier. 

Cătălin Drulă, fost ministrul al Transporturilor, le-a reproșat liberalilor că „au dat liber la curse de maşini şi şmecheri cu bolizi”, în urma semnării unor noi amendamente la Codul Rutier, care, potrivit președintelui interimar al USR, urmează să fie votate în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

„Dezbatere – ZERO. Critică constructivă – ZERO. A fost un singur vot, în bloc, fără dezbatere. Democrație – ZERO. PSD și PNL arată încă o dată că siguranța rutieră nu valorează nimic pentru acest Guvern. În țara cu o mortalitate înfiorătoare în accidentele rutiere”, a scris Drulă în ziua precedentă pe Facebook.

Miercuri, 15 iunie, președintele USR l-a întrebat pe ministrul Afacerilor Interne dacă PNL va vota modificările la Codul Rutier. Discuția a degenerat, Cătălin Drulă cerându-i lui Lucian Bode să nu i se mai adreseze la persoana a II-a singular, pe când acesta din urmă l-a acuzat pe deputatul USR că se dă în spectacol.

Cătălin Drulă: „Trece sau nu trece (n. red. – legea care relaxează Codul Rutier)?”

Lucian Bode: „Ai terminat?”

Cătălin Drulă: „<<Ați terminat>>, în primul rând.”

Lucian Bode: „Știam că a trecut în momentul ăsta, dar dacă ai uitat, niciodată nu m-ai auzit pe mine spunând că susțin. Faci afirmații nejustificate că ministrul de Interne susține aceste modificări (…) Te-ai obișnuit să faci show și aici nu e bine. Te transformi în ce nu trebuie și nu e bine!”

Cătălin Drulă: „E o ipocrizie să mergeți la o ședință despre siguranța rutieră, în condițiile în care colegii dumneavoastră, în comisie, fac show împotriva poliției rutiere.”

Lucian Bode: „Dar de ce-mi spui tu că este o ipocrizie ce face ministrul de Interne? De când spui tu că ministrul de Interne face o ipocrizie?”

Cătălin Drulă: „Păstrați un pic eticheta, că eu mă adresez conform rangului”.

Lucian Bode: „Auzi? Eu te cunosc înainte de rang. Să fii sănătos!”

Modificările Codului Rutier, prezentate de Cătălin Drulă

  • Şoferilor recidivişti pentru sancţiuni grave (de ex: depăşire de coloane oprite, trecut pe semaforul de culoare roşie, nerespectat indicaţiile poliţistului, vorbit la telefon la volan, comportament agresiv, mers pe sens opus pe autostradă, neacordare de prioritate, depăşire în zonă interzisă, consum de alcool, viteză excesivă ş.a.) li se reduce perioada de recidivă, în care primesc automat o suspendare în plus de 30 de zile a permisului, de la 6 luni la 3 luni.
  • Mai mult, recidiviştii pentru sancţiuni grave vor avea posibilitatea să dea un test pentru reducerea perioadei de suspendare, ceea ce în prezent nu este posibil.
  • La fel şi vitezomanii, care depăşesc viteza legală cu peste 70 km/h (ex. viteză de peste 120km/h pe străzile unui oraş)
  • Tot vitezomanii, care depăşesc viteza legală cu peste 70 km/h vor primi dovadă cu drept de circulaţie pentru 15 zile, faţă de legislaţia actuală conform căreia sunt lăsaţi pietoni pe loc.
  • Şoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, fapt ce duce la suspendarea permisului, vor putea contesta în instanţă contravenţiile fără ca termenul de prescripţie de 6 luni de la primirea punctelor să fie îngheţat. Cum de cele mai multe ori acţiunile în instanţă durează mai mult de 6 luni, asta va duce la prescrierea punctelor şi, automat, la ne-suspendarea permisului niciodată pentru cumul de puncte folosind această portiţă.
  • Şoferii care dau testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului îşi vor putea recupera mai repede permisul decât înainte. De exemplu, o perioadă de suspendare de 90 de zile se reducea cf OG la 60 de zile (la ⅔ din perioada iniţială), iar amendamentele din parlament ar reduce suspendarea la doar 30 de zile (la ⅓ din perioada iniţială).
  • Se reintroduce suprapunerea suspendărilor de permis, versus cumularea perioadelor de suspendare a permisului. Mai precis, un şofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, dacă ar comite o nouă abatere în perioada de circulaţie cu dovadă, să zicem sancţionabilă tot cu 30 de zile de suspendare, va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu timp de 60 (30+30), ca în prezent.
  • Pentru necomunicarea datelor de identificare a şoferului contravenient către poliţie, se reintroduce facilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile (eliminată de OG 1/2022).
  • Asta înseamnă, spre exemplu, că pentru o contravenţie constatată cu mijloace automate de depăşire gravă a vitezei legale (de ex., 150 km/h în oraş) contravenientul refuzând să comunice datele de identificare ale şoferului, va putea plăti doar 652 de lei (½ din minimul prevăzut pentru amendă) în loc de cuantumul stabilit de agent al amenzii care poate fi de până la 2900 de lei pentru persoane fizice şi 14500 de lei pentru persoane juridice.

CITEȘTE SI: România, țara din UE unde mor cei mai mulți oameni în accidente/Expert: În loc ca infrastructura să te salveze, te bagă în mormânt

Sursa foto: captură de ecran YouTube / USR

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *