Thursday, June 30, 2022
Jurnalism corect


VIDEO Producătorii de film susțin că Guvernul are o datorie de peste 30 de milioane de euro: Singurul mod în care mai știm să vă comunicăm dezastrul

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 iunie 2021

Alianța Producătorilor de Film din România (APF) susține că Guvernul are o datorie de 35 de milioane de euro față de producătorii de film, după ce schema de stimularea producției de film, intrată în vigoare în anul 2018, ar fi rămas blocată la Ministerul Economiei. 

APF precizează că schema de stimulare a producției de film, HG 421/2018, nu a funcționat niciodată și este în prezent blocată la Ministerul Economiei, „deși legal este în vigoare și asumată la bugetul de stat”.

„Schema presupunea 250 de milioane în perioada 2018-2023 și 35% cash rebate, ar fi generat aproape un miliard de euro aduși în România de producții internaționale”, se arată într-un clip video trimis de APF către prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Producătorii mai arată că, în ultimii 3 ani, în România s-au filmat producții internaționale ale unor nume importante din industria cinematografică mondială, printre care Netflix, Universal, Lionsgate, Sony Pictures și BBC, ce au adus în țară actori precum Samuel L. Jackson, Michael Keaton sau Collin Farrell.

Doar 2% a plătit Guvernul României din datorie – un singur proiect din 24 de filme produse în 2018-2020, adică 2,5 de milioane RON din 155 de milioane RON datorați, în timp ce producțiile au cheltuit peste 500 de milioane RON și au adus în țară taxe și impozite la bugetul de stat de peste 200 de milioane RON”, a precizat sursa citată.

Redăm, integral, scrisoarea deschisă trimisă de APF către Guvern

„Domnule Prim-Ministru Florin Cîțu,

Domnule Ministru Claudiu Năsui,

Domni și doamne directori, șefi serviciu, șefi birou, inspectori ai Ministerului Economiei,

De 20 de luni susținem constant dialogul, puterea lui și relevanța acestuia în depășirea oricăror dificultăți. În tot acest timp au fost momente în care am avut parteneri, sau cum se arată în prezent când aceștia lipsesc. În orice caz, în niciun moment nu putem spune că am fost cu adevărat ascultați și problemele noastre au fost rezolvate. Probleme care acum se ridică la o datorie de peste 35 de milioane de euro pe care statul Român o are față de noi, producătorii de film și mai ales față de partenerii noștri care au avut încredere să vină în România și să cheltuie sute de milioane de euro. Toți acești bani au produs alți bani care s-au regăsit în visteria statului, bani din care de exemplu se plătesc inclusiv salariile celor care se află în slujba cetățeanului fie ei funcționari sau demnitari.

De 35 de ani prin filmele pe care le producem promovăm România, apreciată pentru profesionalism, pentru nivelul ridicat de creativitate, și se regăsește în titlurile celor mai mari ziare internaționale nu pe ultimele locuri în diverse topuri și statistici, ci laudativ pentru succesul pe care îl obține țara noastră prin munca individuală a fiecăruia dintre noi parte din această industrie creativă.

Astăzi vă invităm să vă uitați la un mic film. Este singurul mod în care mai știm și putem să vă comunicăm dezastrul pe care l-ați creat, tolerat, sprijinit și alimentat prin lipsa totală de implicare, de înțelegere a contribuției noastre la bunul mers al societății. Este singurul mod în care mai putem să vă invităm să descoperiți ce se întâmplă în această țară și potențialul care doar se surpă în fața ochilor noștri.

Vă invităm să vă achitați datoria față de industria noastră, atât cea financiară, cât și cea civică prin demnitatea funcției publice pe care o dețineți, indiferent de înălțimea acesteia”

Sursă foto: turdadecide.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW