VIDEO Podul de la Grădiștea prinde contur. Când ar trebui finalizate lucrările
Demarate oficial în toamna anului trecut, lucrările de construcție a unui nou pod de cale ferată la Grădiștea, esențial pentru redeschiderea circulației feroviare între București și Giurgiu avansează foarte bine. Potrivit directorului general al CFR SA, Ion Simu, dacă constructorul austriac PORR se ține de treabă, proiectul care cuprinde toate lucrările necesare pentru repunerea în circulație a trenurilor, ar putea fi gata până la finele anului 2023.
Potrivit datelor date publicității de constructor, lucrările la terasamente au depășit 70%. Pe partea stângă a râului Argeș a început deja instalarea substratului căii ferate, iar pe partea dreaptă se lucrează la ultimele două straturi de umplutură în zona viitorului punct de oprire Grădiștea.
La podețe și subtraversări pentru animale avansul a ajuns la circa 85%, în vreme ce lucrările de consolidare au depășit 82%. Au fost schimbate toate traversele prevăzute între Comana și Giurgiu, iar în prezent se efectuează lucrări de balastare cu piatră spartă.
Valoarea contractului este de 472 milioane de lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetul de stat. Termenul pentru efectuarea lucrărilor este 2 ani, iar o lună este rezervată pentru verificări și teste.
CFR vrea electrificarea
Cu ocazia vizitei efectuate pe șantierul podului, directorul CFR a anunțat intenția companiei de a lansat anul viitor o licitație pentru electrificarea liniei ferate București – Giurgiu, în condițiile în care studiul de fezabilitate ar trebui predat în decembrie. Proiectul, estimat la 4 miliarde de lei, are în vedere și creșterea vitezei de circulație a trenurilor până la 120 km/h, implementarea sistemelor de centralizare electronică, inclusiv sistem ERTMS nivel 2.
„Anul 2023 este anul în care avem target lansarea licitației pentru Modernizarea liniei de cale ferată pe tronsonul București Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Giurgiu Nord Frontieră – Lotul II, un proiect în valoare de patru miliarde de lei, din fonduri nerambursabile, care prevede nu doar modernizarea liniei pentru creșterea vitezei de circulație la 120 km/oră, dar și electrificarea liniei, implementarea sistemelor de centralizare electronică, inclusiv sistem ERTMS nivel 2. Studiul de fezabilitate pentru Lotul II va fi finalizat până în decembrie 2022, iar anul viitor va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată, care asigură legătura directă între București – via Grădiștea – Ruse, prin frontiera sudică”, a precizat Ion Simu-Alexandru.
Vechiul pod s-a prăbușit în urmă cu 16 ani
Podul de la Grădiștea s-a prăbușit la inundațiile din 2005. Presa a scris la vremea respectivă că prăbușirea podului feroviar a fost cauzată că în albia râului Argeș s-au făcut excavații.
Potrivit Club Feroviar, lipsa acestui pod lungește semnificativ distanța pe calea ferată dintre București și Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească prin localitatea Videle, traseul fiind 118 km, în loc de 74 km, dacă s-ar circula pe ruta inițială.
Comentarii