Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Fugarul Cristian Rizea, afaceri cu un personaj controversat

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 6 aprilie 2022

Cristian Rizea, fost deputat PSD condamnat definitiv în România și fugit în Chișinău, Republica Moldova, a fost filmat în timp ce primea un teanc cu bani de la Vladimir Mardar, cunoscut și ca Vladimir Tataroi, al cărui nume apare într-un dosar penal ce vizează infracţiuni de crimă organizată. Contactat de Main News, fostul parlamentar susține că întâlnirea ar fi fost una de afaceri. Mai mult, Rizea susține că recent a fost ținta unui atac coordonat chiar de cel care i-ar fi dat banii.

Imaginile care surprind momentul în care Rizea ia bani de la Mardar au fost publicate pe canalul YouTube „Dreptul la Dreptate”, deținut de activistul civic Pavel Grigorciuc din Chișinău. În materialul video publicat la începutul lunii, activistul îl acuză pe Cristian Rizea de șantaj, extorcare și mită, pornind de la înregistrarea video în care este surprins când ia un teanc de bancnote euro de la Vladimir Mardar.

El insistă asupra faptului că Rizea se grăbește să ia banii și îi pune în geantă fără să-i numere, de parcă ar încerca să-i ascundă, menționând că acest comportament denotă că „banii nu sunt dați pentru o afacere legală sau pentru întoarcerea unei datorii”.

„Da, prieteni, este absolut clar că Rizea a luat banii. Sursele care ne-au dat acest filmuleț confirmă că a luat mită”, mai afirmă activistul moldovean în clipul de pe YouTube.

Explicațiile lui Cristian Rizea

Contactat de Main News, fostul parlamentar PSD a confirmat întâlnirea cu Mardar și a explicat că banii erau destinați unor tranzacții cu criptomonede. Totodată, Rizea a menționat că a fost singura dată când l-a văzut pe Mardar.

„Da, pentru bitcoin (erau banii – n.red.). Eu mă ocup cu criptomonede, din asta trăiesc, cumpărare și vânzare de criptomonedă”, a declarat Rizea, menţionând că a fost pus în legătură cu Mardar de o cunoştinţă.

„Mi-a zis te duci și te întâlnești cu un cunoscut de-al meu și iei bani de la el. Nu știam cu cine (mă întâlnesc – n.red.), atunci a fost prima și ultima oară când l-am văzut pe acest individ. După am aflat. De fapt, eu cred că a fost un motiv ca el să mă cunoască pe mine și să încerce să se apropie de mine”, a precizat, pentru Main News, Rizea.

Fostul parlamentar susţine că Vladimir Mardar a făcut subiectul unora dintre emisiunile lui şi acuză o acţiune de manipulare. Mai mult, Rizea spune că a depus o plângere la DIICOT după ce casa lui din Republica Moldova ar fi fost atacată cu cockteiluri Molotov şi acuză că printre cei implicaţi ar fi fost chiar cel alături de care a fost filmat, Vladimir Mardar.

„Şi-a dorit (Vladimir Mardar – n.red) foarte mult să mă cunoască pe mine, îmi spunea că vrea să se implice în presă, că vrea să avem o relație (…) Nimeni nu poate să facă vreo înțelegere cu mine. Au încercat mulți, ca să nu le dezvălui afacerile ilegale, afacerile penale, mulți au încercat așa ceva”, a completat Rizea.

Cine este Vladimir Mardar

Numele lui Vladimir Mardar a fost legat de contrabanda de țigări pe ruta Republica Moldova-România, acesta fiind cunoscut în lumea interlopă drept „Vova” sau „Tataroi”. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, numele acestuia ar fi fost Vladimir Tataroi, însă l-ar fi schimbat în Mardar.

În 2020, vameșii din Republica Moldova au descoperit peste 1,5 milioane de euro într-un TIR care intrase din România, sumă ce nu a fost depistată de lucrătorii vamali români. La acea vreme, presa din țara vecină relata că banii aparțin grupărilor care se ocupă cu traficul ilegal de țigări, destinația finală a banilor fiind chiar Vladimir Mardar, conform G4Media.

Anterior, Mardar a fost judecat pentru contrabandă cu ţigări, fiind acuzat de procurorii din Republica Moldova că a organizat transporturi peste frontiera vamală a Republicii Moldova cu România. În februarie 2014, a fost găsit nevinovat de judecători, aceștia concluzionând că acuzarea a motivat învinuirea sa „doar pe nişte presupuneri, care nu s-au confirmat prin nicio probă obiectivă sau subiectivă, utilă, veridică şi care ar corobora cu alte probe” potrivit informațiilor din spațiul public. Dosarul fusese preluat de la autoritățile române, în legătură cu același acuzații fiind anchetat și fostul șef al Vămii Albița, Ghiță Berbece.

Captură ecran/ G4Media

Rizea, condamnat definitiv la închisoare în România

La rândul său, fostul deputat Cristian Rizea a fost dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Instanța a stabilit și că Rizea trebuie să plătească suma de 300.000 de euro.

Ulterior, Rizea a fost găsit în Republica Moldova, sub numele de Mihai Cristian Luigi, și a fost reținut în luna noiembrie a anului trecut, moment în care autoritățile de la București au demarat procedura de extrădare. Ulterior, a fost pus în libertate, iar în prezent pare să ducă un stil de viață opulent, conform imaginilor publicate pe rețelele de socializare.

Mai mult, fostul deputat PSD nu a putut să stea departe de politică. A încercat să candideze la alegerile parlamentare din luna iulie pe listele Partidului Politic „NOI”, o formațiune obscură, însă Comisia Electorală Centrală nu i-a dat voie să participe. Rizea a încercat să candideze și la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, însă și de această dată candidatura i-a fost respinsă.

Rizea a mai fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova la finalul lunii martie pentru că ar fi obținut fraudulos cetățenia Republicii Moldova, retrasă, pe 3 noiembrie 2020, printr-un decret semnat de președintele de la acea vreme, Igor Dodon.

Atât procesul de extrădare, cât şi cel privind obţinerea cetăţeniei sunt în desfăşurare.

Foto: Captură YouTube/ Dreptul la Dreptate – Право на Справедливость

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW