Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Indicații controversate ale șefului ANPC pentru Pescobar: Dacă vreau să dau o ‘ciorbă’ cuiva, o dau că vreau, nu o dau că are ăla vreo poziție / Explicația lui Horia Constantinescu: Mă refeream la nevoiași 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2023

„Tratatul din Herăstrău” dintre Paul Nicolau, patronul celebrului restaurant Taverna Racilor, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, s-a încheiat cu afirmații mai mult decât discutabile din partea reprezentantului statului. După ce a inspectat bucătăria și zonele de depozitare ale localului, proaspăt refăcute, șeful ANPC l-a sfătuit pe „Pescobar” ca, înainte de a oferi mită inspectorilor care vin să îl verifice, să fie atent la respectarea normelor legale. Contactat de Mainnews.ro pentru lămuri această situație, Horia Constantinescu a subliniat că este vorba despre o neînțelegere.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a închis, la mijlocul lunii septembrie, restaurantul Taverna Racilor din Parcul Herăstrău și a aplicat amenzi în valoare totală de 140.000 lei, după ce inspectorii au descoperit produse expirate, insecte, grătare cu rugină și un sistem de ventilație cu depuneri masive de praf. Sute de kilograme de carne, păstrate în condiții neconforme, au fost atunci retrase de la comercializare.

După ce inițial a negat cu jumătate de gură constatările inspectorilor, patronul restaurantului, Paul Nicolau, cunoscut online sub numele de „Pescobar”, a transmis că vrea să intre în legalitate. Afaceristul a demarat mai multe investiții la cârciuma sa, iar la final i-a invitat pe reprezentanții ANPC pentru a constata că deficiențele au fost remediate, astfel încât să o poată redeschide.

Șeful ANPC: ‘Ciorba’ dați-o oamenilor atunci când simțiți acest lucru

Printre cei care au inspectat restaurantul s-a numărat și șeful ANPC. La rândul său extrem de activ pe rețelele de socializare, Horia Constantinescu a transmis în direct acțiunea, în timpul căreia îi adresează mai multe laude patronului Tavernei Racilor pentru progresele făcute. Apoi, oficialul se așază la o masă, alături de „Pescobar”, pe care îl sfătuiește ca, înainte de a oferi „ciorbă”, a se înțelege mită, inspectorilor care vin să îl verifice, să fie atent la respectarea normelor legale.

„Îl sfătuiesc (n.r. – pe Paul Nicolau) în modul cel mai transparent. ‘Ciorba’ dați-o oamenilor atunci când simțiți acest lucru. Nu vă mai lăsați târâți niciodată în… ‘dă-mi o ciorbă că te acopăr eu’. Nu va ajuta niciodată la nimic. Veți rămâne victima ăluia efectiv toată viața dumneavoastră. Cel mai simplu este să pun lucrurile în ordine. Dacă vreau să dau o ‘ciorbă’ cuiva, o dau că vreau, nu o dau că are ăla vreo poziție”, a afirmat Horia Constantinescu, în filmarea publicată pe pagina sa de Facebook.

Explicația lui Constantinescu: Mă refeream la nevoiași

Contactat de Mainnews.ro pentru a lămuri aceste afirmații, Horia Constantinescu a negat că l-ar fi sfătuit pe „Pescobar” cum să îi mituiască pe inspectorii care îi calcă pragul restaurantului, ci din contră, să ofere atențiile persoanelor nevoiașe.

„Ciorba să o dea celor care simte să le dea o ciorbă, nu celor care vin să mănânce o ciorbă pentru a-l acoperi de deficiențe. Mă refer la ciorbele date unor reprezentanți ai autorităților de control care cred în varianta aceasta de a închide ochii sau de a trata superficial acțiunea de control. Acesta era mesajul. L-am sfătuit, dacă vrea, să dea o ciorbă de pomană, nu unui reprezentant al unei autorități. Să o dea de pomană celor care au nevoie să primească un astfel de gest. Ați înțeles tendențios. L-am sfătuit să dea ciorbe dacă dorește să se simtă implicat în susținerea persoanelor cu probleme. Dânsul a spus că de-a lungul timpului a ajutat sportivii și persoanele cu posibilități financiare reduse. Eu i-am spus să dea ciorba ălora, nu celor care vin și spun că în schimbul acestei ciorbe îți pot oferi favoruri”, a explicat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Cine este Horia Constantinescu

Horia Constantinescu a devenit şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa în anul 2017, iar în 2019, timp de trei luni, a mai ocupat funcţia de preşedinte al ANPC. Pe 8 august 2019, a fost numit şef la ANPC, la propunerea Vioricăi Dăncilă, premier la vremea respectivă.

Constantinescu a candidat în 2020 ca independent la Primăria Constanţa. Apoi a lucrat timp de mai multe luni în cadrul Primăriei Constanţa, condusă de liberalul Vergil Chiţac, fiind directorul Direcţiei Servicii Publice, a scris news.ro.

În toamna lui 2021, a plecat din primărie şi s-a întors în fruntea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa. La finalul anului trecut, Horia Constantinescu s-a reînscris în PSD Constanţa, scrie Libertatea, pentru ca, în ianuarie 2022, să revină la șefia ANPC. El este nașul de cununie al lui Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier Adrian Năstase.

Conform ultimei sale declarații de avere, Horia Constantinescu deține trei terenuri intravilane, un apartament în Predeal și trei ceasuri de lux. El are contractat și un împrumut, în cuantum de circa 150.000 euro, scadent în anul 2026.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW