Vid legislativ în acordarea stimulentelor de risc de 2 500 de lei pentru personalul medical implicat în lupta anti-Covid-19 / Bonificații diferite pentru starea de urgență vs. starea de alertă

Acordarea stimulentului pentru cadrele medicale care lucrează cu pacienți infectați cu COVID a creat nemulțumiri în sistem, după expirarea stării de urgență. Mai mulți asistenți și infirmieri atrag atenția că există un vid legislativ.
Potrivit legii, de stimulentul de 2500 lei beneficiază cadrele medicale din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus, doar pe perioada stării de urgență.
Pe de altă parte, mai multe cadre medicale au fost detașate să lucreze pe secțiile de covid după expirarea stării de urgență din România.
Asta înseamnă practic că legislația se aplică diferit în cazul cadrelor medicale care au lucrat înainte și după data de 15 mai. Cei care au tratat bolnavi de coronavirus când era instituită starea de urgență primesc stimulentul de risc de 2 500 de lei, iar cei care lucrează acum, în stare de alertă, nu primesc nimic, deși se expun aceluiași risc.
Cadru medical: „Și după terminarea stării de urgență, noi tot în Covid ne bălăcim”
Un exemplu este Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, acolo unde sunt 49 de bolnavi de coronavirus internați, din care doi la ATI, și șapte asistente și infirmiere care au contactat virusul.
Sursele mainnews.ro ne-au indicat că personalul medical de aici este nemulțumit de situația pe care aceste bonificații a creat-o.
„Nu mi se pare normal pentru că cei care au intrat pe perioada stării de urgență au luat acel stimulent și eu nu-l iau pentru că nu am lucrat pe perioada stării de urgență. Eu am intrat pe 20 mai. Sunt supărată pe situația proastă care a apărut. Și după terminarea stării de urgență, noi tot în Covid ne bălăcim. Mi se părea normal să ne spună sau să ne lase să alegem dacă să acceptăm sau nu să intrăm pe secțiile de covid dupa perioada de urgență. Eu nu am avut de ales”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, unul din cadrele medicale nemulțumite de situație.
Manager de spital: Eu trebuie să respect lege
Întrebată despre cum gestionează tensiunile din spital, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” susține că trebuie să respecte legea.
„Prevederea legală pe care am primit-o în această săptămână de la minister este ca acest stimulent să se acorde pentru perioada de până la 15 mai, pe perioada stării de urgență. Pe perioada stării de alertă legislația este diferită. Așteptăm încă reglementări de la Ministerul Sănătății pentru modul de aplicare. Conform legislației în vigoare, perioada pentru care se acordă această bonificație este prevăzută în actele normative care sunt în vigoare în acest moment. Managementului institutului nu poate decât să aplice legislația în vigoare și să aibă grijă ca toți angajații care au lucrat și care au făcut activități la acești pacienți să beneficieze de acești bani”, a declarat managerului de la Marius Nasta, pentru mainnews.ro.
Întrebat despre cazul cadrelor medicale detașate să lucreze cu pacienții infectați cu coronavirus, după încheierea stării de urgență, managerul spitalului a spus: „Marius Nasta trebuie să asigure asistență pacienților. Secția de covid este funcțională. Nu mă întrebați pe mine de ce legislativul consideră că perioada stării de urgență trebuie bonificată sau plătită altfel decât perioada stării de alertă. Eu trebuie să respect legea”.
Conform unui document obținut de mainnews.ro, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” urmează să acorde stimulente de risc pentru 236 de cadre medicale.
„Toate persoanele care au lucrat în perioada care este prevăzută în legislația în vigoare pentru acordarea acelui stimulent de 2500 de lei, vor primi banii. Toată lumea a fost inclusă pentru luna aprilie. Banii se vor primi în această săptămână. Lista a fost făcută ca urmare a documentelor care au ajuns la serviciul personal de la coordonatorii de la șefii de secție, și au fost numiți de către aceștia”, a mai afirmat Beatrice Mahler.
Mesajele de pe grupul de WhatsApp ale cadrelor medicale nemulțumite de situație
Cum se acordă în prezent stimulentele de risc
Conform Ordonanței care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, cadrele medicale din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus vor primi în un stimulent financiar de risc în valoare de 2 500 de lei.
„Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite”, se arată la articolul opt al Ordonanței.
Textul întreg al Ordonanței de Urgență a Guvernului poate fi citit AICI.
Până la momentul publicării acestui material, Ministerul Sănătății nu a răspuns la solicitările mainnews.ro referitoare la acest subiect.
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea