Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Victorie pentru Cristi Dănileț în fața CSM. Avocat: Este regretabil că un magistrat a trebuit să lupte ani prin instanțe pentru a anula o decizie injustă

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Avocatul Dumitru Dobrev a transmis vineri, 27 ianuarie, că judecătorul Cristi Dănileț a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) procesul prin care a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din magistratură.

Este vorba de o decizie dată joi de Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a anulat hotărârea CSM în urma căreia Dănileț a fost suspendat din magistratură în decembrie 2021.

Recunoaște reclamantului vechimea în muncă şi în magistratură pentru perioada în care a produs efecte hotărârea anulată”, este o parte din decizia ÎCCJ.

Mă bucur că am reușit să contribui cu modestele mele mijloace la această mică victorie a normalității. Este regretabil că un magistrat a trebuit să lupte ani prin instanțe pentru a anula o decizie injustă a unui for profesional ce are ca misiune printre altele, tocmai apărarea imaginii profesionale a magistraților. Procesul încheiat azi arată cât de importante și delicate sunt mecanismele statului de drept și cât de prețios este să apărăm ce s-a câștigat cu greu în ultimul deceniu”, a transmis avocatul Dumitru Dobrev, pe Facebook.

În decembrie 2021, Secția pentru judecători a CSM a decis, în baza unei propuneri date de Inspecția Judiciară, să îl excludă din magistratură pe Cristi Dănileț după ce a postat, pe pagina personală de Tik Tok, mai multe clipuri video despre care CSM spunea că ar fi adus prejudicii de imagine profesiei de magistrat.

În acele clipuri video, judecătorul s-a filmat în timp ce practica arte marțiale sau făcea diverse activități casnice, precum tunderea unui gard viu.

El a mai fost sancționat o dată cu excluderea din magistratură, pe data de 25 mai, când Secția pentru judecători a CSM, în urma unei acțiuni disciplinare formulate de Inspecția Judiciară, l-a găsit vinovat pe Danileț pentru o presupusă implicare în politică. Judecătorul a atacat în instanță și această decizie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii