Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Vicepremierul Dan Barna: În 8-10 ani sistemul de pensii actual nu va mai funcţiona. Avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 29 mai 2021 Etichete: ,

Vicepremierul Dan Barna susţine că sistemul de pensii trebuie regândit, motivând că într-o perioadă de 8-10 ani va intra în colaps din cauza unui val mare de pensionări.

„Nu putem să evităm la nesfârşit discuţia despre sistemul de pensii pentru că e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, aşa cum e gândit acum, nu va mai funcţiona, va intra în colaps şi asta pentru că avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare, generaţiile numite decreţei în limbajul comun. În momentul în care aceste generaţii ies la pensie, generaţiile care vin in urmă sunt, numeric vorbind, ca o piramidă cu vârful în sus, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puţine persoane active ca forţă de muncă pe piaţa muncii, iar numărul de pensionari va fi mult prea mare şi atunci sistemul actual, aşa cum e acum, nu mai funcţionează. (…) Nu există vreo decizie luată acum nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, dar sunt linii de discuţie care există şi vom continua să le avem, vom veni cu o propunere. E un angajament în acest PNRR de realizare a unei noi legi a pensii”, a spus Dan Barna, potrivit Agerpres.

În prezent, o nouă lege a pensiilor este în lucru la Ministerul Muncii. În spaţiul public s-a vehiculat informaţia potrivit căreia vârsta de pensionare ar urma să crească, însă ministrul Muncii a precizat că această măsura nu va fi obligatorie, ci opţională.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW