Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Verdict final în dosarul „Bani pentru PD-L” | Judecătorii, așteptați să dea decizia definitivă în cazul unui fost europarlamentar, acuzat că obliga inspectorii ANSVSA să cotizeze la partid

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 13 ianuarie 2021 Etichete: , ,

Curtea de Apel București este așteptată să dea, miercuri, sentința în cazul lui Marian Zlotea, fost președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și fost europarlamentar. În vara anului trecut, judecătorii au repus cauza pe rol.

În primă instanță, Zlotea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru luare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat. 

Acuzațiile DNA

În 2015, pe lângă Zlotea, procurorii DNA au trimis în judecată alți 14 angajați cu funcții importante în instituția de stat, alături de un administrator al unor firme.

În perioada octombrie 2009 – mai 2010, Zlotea, în calitate de președinte al A.N.S.V.S.A., împreună cu alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat în scopul de a obține foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcțiilor deținute, de la agenții economici pe care îi supravegheau și-i controlau pe linie sanitar – veterinară și siguranța alimentelor, potrivit DNA. 

Concret, inculpatul Zlotea Marian, în repetate rânduri, a determinat conducerea D.S.V.S.A. București, respectiv pe inculpații Lupu Doina – Constanța și Hofman Marius, să abuzeze de funcțiile deținute pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acțiuni sociale, (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susținerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului A.N.S.V.S.A., dar și al altor instituții), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceștia din urmă își determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenții economici pe care îi controlau și autorizau pe linie sanitar veterinară și siguranța alimentelor”, au susținut procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată.

Obligați să cotizeze la partid

Anchetatorii spun că inspectorii erau forțați să dea lunar bani pentru PD-L, în caz contrar riscând să-și piardă funcțiile.

Inculpatul Zlotea Marian, folosindu-se de autoritatea și prerogativele ce derivă din funcția publică deținută, a condiționat menținerea pe funcții și păstrarea locului de muncă la Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) București a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecție și Control și Serviciului Igienă Veterinară, de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 lei de către fiecare inspector (reprezentând o cotizație lunară pentru formațiunea politică din care făcea parte inculpatul), plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie – mai 2010”, potrivit procurorilor.

În primă instanță, în februarie 2018, Zlotea a fost condamnat de Tribunalul Capitalei la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Foto: Facebook / Marian Zlotea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW