Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Vârstnicii și persoanele cu boli cronice vor avea prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2021

După ce au introdus în etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 zeci de categorii de angajați, autoritățile au decis o formulă prin care persoanele de peste 65 de ani și cele vulnerabile din cauza unor afecțiuni de sănătate să fie programate prioritar. Astfel, Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a solicitat STS ca pe parcursul unei zile, 75% din programări să fie destinate persoanelor vulnerabile, iar restul de 25% celor care lucrează în domenii considerate esențiale.

Miercuri a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile.

Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.
Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.

Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Funcționarii din primării, sportivii din loturile naționale și angajații de la pompe funebre vor fi vaccinați cu prioritate. Ce alte categorii de persoane se vor putea imuniza în etapa a doua

CITEȘTE ȘI: Ce categorii de boli cronice sunt incluse în etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW