Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Vârsta de pensionare, motiv de dispută între PSD și Guvern. Vasilescu: Este ca și cum ai recunoaște că nu ai vrut să plătești nicio pensie în România

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, duminică, că este împotriva posibilității creșterii vârstei de pensionare cu atât mai mult cu cât la bărbați speranța de viață este de 71 de ani.

„Într-o țară în care speranța de viață a bărbaților este de 71 de ani, să vi și să vorbești despre ieșirea la pensie la 70 de ani este ca și cum ai recunoaște că nu ai vrut să plătești nicio pensie în România. Este ca și cum familia pensionarului ar primi la pachet primul talon de pensie cu certificatul de deces.În nicio țară din UE vârsta de pensionare nu ajunge la 70 de ani. Cele mai mari vârste de pensionare sunt în Franța 66 de ani și 9 luni, Italia 66 de ani și 7 luni, Portugalia 66 de ani și 5 luni. Este inutil să vă amintesc ce proteste sunt la ora actuală în Franța din cauza faptului că se discută despre această vârstă de pensionare”, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

De asemenea, Olguța Vasilescu a precizat că după 10 ani de contribuție la Pilonul II de pensii, un român o să primească în medie 46 de lei la pensie.

„Creșterea contribuției la 6% pentru pilonul II de pensii afectează pensia de stat, pentru că se diminuează procentul cotizat pentru pilonul I. Nu pilonul I e Caritas, că statele nu dau niciodată faliment, ci pilonul II poate fi Caritas. După 10 ani de contribuție la Pilonul II, e informație prețioasă, în contul mediu al unui roman s-au strâns 6.671 de lei. Dacă mâine ar ieși la pensie și ar trebui sa primească 12 ani pensie, speranța de viață medie calculată, rezultă o pensie lunară de 46 de lei, adică 10 euro, asta este pensia medie pe Pilonul II. Dacă s-ar dubla înseamnă o pensie de 20 de euro. Cine se așteaptă la o pensie decentă care să compenseze pensia de stat se înșală amarnic”, a zis Lia Olguța Vasilescu.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că în Camera Deputaților există un proiect care oferă posibilitatea angajaților să aleagă vârsta de pensionare de 70 de ani. Turcan consideră însă că în acest moment România nu este pregătită pentru o astfel de schimbare.

În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă personale doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a afirmat Raluca Turcan, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/varsta-de-pensionare-motiv-de-disputa-intre-psd-si-guvern-vasilescu-este-ca-si-cum-ai-recunoaste-ca-nu-ai-vrut-sa-platesti-nicio-pensie-in-romania/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 44007 more Info on that Topic: mainnews.ro/varsta-de-pensionare-motiv-de-disputa-intre-psd-si-guvern-vasilescu-este-ca-si-cum-ai-recunoaste-ca-nu-ai-vrut-sa-platesti-nicio-pensie-in-romania/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW