Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Vânătoarea de iahturi deținute de oligarhi ruși

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 martie 2022

De la începerea invaziei din Ucraina, comunitățile internaționale au aplicat numeroase sancțiuni economice Federației Ruse. Multe dintre acestea îi vizează pe oligarhii-cheie ai Kremlinului și vin sub forma sechestrării bunurilor și înghețării proprietăților. 

Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au anunțat că vor viza super-iahturi ale oligarhilor ruși. Cel puțin opt au fost confiscate până acum, conform BBC.

Multe dintre ele sunt însă în continuare în larg – unele sunt în mișcare, altele sunt ancorate în locuri în care sunt ferite de sancțiuni, cum ar fi Maldive. Sursa citată a prezentat o listă amănunțită a acestor super-iahturi deținute de oligarhii ruși vizați de sancțiunile Occidentului, precum și traseele navelor de la începerea invaziei din Ucraina, monitorizate de Lloyd’s List Intelligence.

Roman Abramovich

MY Solaris, despre care se estimează că a costat 600 de milioane de dolari, are o piscină și un heliport. Are un echipaj de până la 60 de persoane și poate găzdui mai mult de 30 de oaspeți.

A părăsit Barcelona pe 8 martie, unde era în curs de reparații. A acostat în Tivat, Muntenegru, la câteva zile după ce Abramovici a fost sancționat de Regatul Unit. Apoi a părăsit Tivat și a navigat în largul coastei de vest a Greciei, când UE l-a sancționat pe Abramovici pe 15 martie.

După aceea, datele de urmărire ale iahtului arată cum a părăsit apele teritoriale grecești și a navigat în apele internaționale, unde nu poate fi confiscat.

Acum, iahtul se află în stațiunea turcească Bodrum. La acostare, calea i-a fost blocată de o barcă mică care transporta opt copii dintr-o echipă de juniori a Ucrainei de navigație și antrenorul acestora, fluturând steaguri ucrainene.

Turcia a spus că „nu are nicio intenție” să se alăture sancțiunilor UE împotriva rușilor și, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, încă permite zboruri directe din Rusia.

Eclipse este unul dintre cele mai mari super-iahturi din lume. Are nouă punți, trei heliporturi și un submarin de trei persoane. De asemenea, se zvonește că are un sistem de apărare împotriva rachetelor și un sistem de lumină direcționată cu laser pentru a descuraja fotografierea. 

A părăsit, la începutul lunii martie, largul insulei Sint Maarten, partea olandeză a insulei. Pe 22 martie, datele au arătat că a ajuns la Marmaris, în Turcia.

Andrei Kostin

Sea Rhapsody a fost și ea în mișcare. Super-iahtul i-ar aparține lui Andrei Kostin, președintele băncii de stat ruse VTB, care a fost sancționat de autoritățile din SUA, UE și Marea Britanie.

Nava, care are un cinema și o sală de sport, a părăsit Fethiye, Turcia, pe 18 februarie, îndreptându-se spre Oman, înainte de a ajunge în Seychelles pe 3 martie, unde a rămas de atunci.

Oleg Deripaska

Alte super iahturi nu s-au mișcat. Unul dintre ele este Clio care i-ar aparține lui Oleg Deripaska, care a fost sancționat de Marea Britanie și SUA.

Mai multe alte super iahturi ale oligarhilor ruși sancționați se află în Maldive, inclusiv Clio, Ocean Victory (Viktor Rashnikov) și Nord (Alexei Mordashov). Madame Gu – care i-ar aparține lui Andrey Skoch, sancționat de UE și Marea Britanie – se află în Dubai.

Maldive, Seychelles și Dubai nu au un acord cu SUA, Marea Britanie sau UE care să permită autorităților să sechestreze proprietăți, protejând iahturile de acolo de orice sancțiuni.

Tango (Viktor Vekselberg) este andocat în largul coastei Palma din Spania. Vekselberg este sancționat de SUA și Regatul Unit, dar nu de UE.

Vladimir Putin

Un super-iaht care i-ar aparține președintelui rus Vladimir Putin a navigat înapoi în apele rusești înainte de începerea invaziei Ucrainei.

Graceful s-a mutat din Germania pe coasta Kaliningradului, Rusia, la mijlocul lunii februarie, dar Lloyd’s List spune că datele de mișcare sunt limitate, deoarece nava și-a oprit dispozitivul de urmărire timp de câteva săptămâni.

Conform Convenției ONU privind siguranța vieții pe mare (SOLAS), navele trebuie să aibă dispozitivele de urmărire de la bord pornite în orice moment, cu excepția cazului în care există un pericol pentru siguranța echipajului și a navei.

Câteva alte iahturi ale rușilor și-au oprit ocazional datele de urmărire în ultima lună.

Oficialii americani examinează dreptul de proprietate asupra unui al doilea iaht, Scheherazade, care este în prezent andocat în orașul italian Marina di Carrara. Susținătorii liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, au făcut legătura dintre această navă de 140 de milioane, estimată la 700 de milioane de dolari, și președintele Putin.

Iahturi confiscate

Mai multe iahturi ale oligarhilor ruși sancționați au fost deja confiscate de autoritățile din Franța, Italia și Spania:

  • Sailing Yacht A, confiscat în Trieste, Italia (Andrei Melnichenko)
  • Lena, confiscat în San Remo, Italia (Gennadiy Timchenko)
  • Lady M, confiscat în Imperia, Italia (Alexei Mordashov)
  • Amore Vero, confiscat în La Ciotat, Franța (Igor Sechin)
  • Valerie, confiscat în aproprierea Barcelonei, Spain (Sergei Chemenov)
  • Crescent, confiscat în Tarragona, Spania
  • Lady Anastasia, confiscat în Port Adriano, Spania (Alexander Mikheev)
  • Axioma, confiscat în Gibraltar (Dmitrievich Pumpyansky)

Foto: ghidturciagrecia.wordpress.com

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW