Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Valul de căldură „Charon” ajunge și în România

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 15 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Căldura extremă continuă să afecteze sudul Europei, iar în Italia au fost emise alerte roşii pentru 16 oraşe, anunță Reuters. Astfel, potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare sunt aşteptate în continuare temperaturi ridicate în Europa, pe măsură ce se apropie un alt val de căldură.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA)  precizează că Italia, Spania, Franţa, Germania şi Polonia ar putea înregistra condiţii extreme, iar riscurile sunt pentru oamenii care se confruntă cu afecțiuni cronice, cei care au boli cardio-vasculare.

ESA monitorizează temperaturile pe uscat şi pe mare prin sateliţii săi.

Perioadele de căldură intensă apar în cadrul modelelor meteorologice naturale, dar la nivel global ele devin din ce în ce mai frecvente, mai intense şi durează mai mult ca efect al încălzirii globale.

Italia și Grecia se așteaptă la ce este mai rău. Teama de incendii

Guvernul italian a sfătuit pe oricine din zonele acoperite de alertele roşii de sâmbătă să evite expunerea directă la soare între orele 11:00 şi 18:00 şi să aibă grijă în special de persoanele în vârstă sau cele vulnerabilile.

Între timp, Grecia a înregistrat temperaturi de 40C sau chiar mai mari în ultimele zile, relatează sursa citată. Guvernul de la Atena a luat măsuri pentru intervenție, în cazul incendiilor de vegetație.

Acropole, cea mai populară atracţie turistică a ţării, a fost închisă în cele mai calde ore de vineri, pentru a proteja vizitatorii.

Meteorologii italieni avertizează că următorul val de căldură, numit „Charon” după vâslaşul care aduce suflete în infernul din mitologia greacă, ar putea împinge temperaturile din nou peste 40C săptămâna viitoare.

Valurile de căldură sunt, de asemenea, observate în unele părţi din SUA, China, Africa de Nord şi Japonia.

Cum se manifestă valul de căldură în România

Meteorologii din România au avertizat, de asemenea, asupra valului de căldură care pune stăpânire pe Europa. Astfel, temperaturile vor ajunge la aproape 40C în sudul, sud-estul României, în timp ce în nordul țării vor vi vijelii, precipitații abundente.

Temperaturile vor ajunge până la 38 de grade Celsius, iar luni și marți,  17-18 iulie, termometrele vor indica în sudul țării și 40 de grade.

Medicii recomandă hidratarea corespunzătoare, evitarea expunerii la soare în perioadele „de vârf”, folosirea cremei de protecție solară, evitarea alcoolului în exces.

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW