Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Validarea controversată a lui Bădălău pentru un post de vicepreședinte în Curtea de Conturi / Baronul PSD de Giurgiu, condamnat pentru furt, grațiat de Ceaușescu și cercetat pentru spălare de bani

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 30 iunie 2020 Etichete: , , ,

Senatorul PSD Niculae Bădălău a primit 294 de voturi de la parlamentarii români pentru a ocupa funcția de consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Doar 55 de parlamentari au votat împotrivă. Candidatura baronului PSD de Giurgiu este destul de controversată având în vedere că în trecut Bădălău a avut probleme cu legea, ba chiar a fost condamnat pentru furt, însă a scăpat de pedeapsă fiind grațiat chiar de Nicolae Ceaușescu. 

Vezi și Niculae Bădălău și Ilie Sârbu, votați pentru funcţiile de vicepreşedinți ai Autorităţii de Audit și Curţii de Conturi

Legea de funcționare a Curții de Conturi, modificată de Bădălău în favoarea sa

Niculae Bădălău a modificat, în 2017, legea de funcționare a Curții de Conturi.

De profesie inginer, baronul PSD de Giurgiu nu întrunea condițiile pentru a ocupa un post de vicepreședinte la Curtea de Conturi. Pentru o astfel de funcție era nevoie de „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică”.

Salariul lui Bădălău în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi ar urma să fie de aproximativ 5.000 de euro lunar, conform Digi24.

Condamnat la închisoare pentru că a furat patru saci de grâu și grațiat de Ceaușescu

Niculae Bădălău a fost condamnat, în 1988, la un an de închisoare cu executare la locul de muncă, pe vremea când ocupa funcția de subinginer la o Cooperativă Agricolă de Producție. Senatorul ar fi furat patru saci cu grau pe care i-a vandut unui localnic pentru 1200 de lei, conform Antena 3. Bădălău a scăpat de detenție fiind graţiat chiar de de Nicolae Ceauşescu.

Cercetat de DIICOT pentru spălare de bani

În anul 2009, Agenția Națională de Integritate a sesizat de DIICOT cu privire la faptul că Niculae Bădălău este suspect de spălare de bani și fals în declarații.  Liderul PSD de Giurgiu a fost cercetat penal pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacționarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu, conform documentelor obținute de Gândul. În 2012, DIICOT a decis să dispună neînceperea urmăririi penale față de Bădălău.

Derapajele la adresa diasporei

Bădălău a intrat în atenția opiniei publice pentru derapajele jignitoare pe care le-a făcut de-a lungul vremii la adresa românilor plecați la muncă în străinătate. Chiar anul trecut, baronul de Giurgiu  a declarat în afara unei conferințe de presă că o mare parte din numărul românilor aflați în diaspora este reprezentat de „fetele alea de le duc ăștia”, făcând referire la tinerele românce care sunt racolate de proxeneți și traficate în țările din estul Europei. La acea vreme, contactat de mainnews.ro, Niculae Bădălău a explicat că declarația a fost scoasă din context și că afirmațiile sale au venit în contextul unor discuții despre  solicitarea PNL de a mări numărul de parlamentari pentru disapora de la 6 la 15.

Social-democrații au reacționat la acea vreme și au taxat în termeni duri declarația lui Bădălău. Amintim totuși că o altă gafă de-a lui Bădălău, făcută în luna august, a trecut aproape neobservată de PSD. Baronul este surprins într-un video în care primește dedicație versurile „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”.

Vezi și Motivele pentru care PSD nu este iubit de românii din diaspora. Derapajele jignitoare ale social-democraților

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW