Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță îi răspunde lui Vlad Voiculescu pe tema persoanelor vaccinate din Etapa a III-a: Nu putem irosi dozele doar pentru că persoanele nu se regăsesc în această etapă a strategiei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2021

După ce ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat că circa 1.300 de persoane din Etapa a III-a a campaniei de vaccinare deja s-au imunizat, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, a transmis că în mare parte acestea reprezintă situații în care s-a optat pentru această variantă astfel încât dozele să nu fie irosite. Cât despre cele 30% de persoane vaccinate care nu s-au programat prin platformă, Gheorghiță susține că sunt din centre rezidențiale, precum azilele de bătrâni. 

Chestionat într-un interviu acordat Digi 24 despre faptul că sunt persoane care sar rândul la vaccinare, idee susținută și de Vlad Voiculescu, Valeriu Gheorghiță nu a negat acest lucru, însă a susținut că impactul este minor.

„Nu neg că se întâmplă acest lucru. Eu cred că este minim, nu este semnificativ din punctul de vedere al impactului asupra numărului de doze de vaccin folosite. Înțeleg că o problemă este legată de cele 1200 de persoane care au fost vaccinate și nu aparțineau etapei din strategie. Vreau să spun că suntem în pandemie, într-o stare de criză medicală, avem aceste vaccinuri limitate iar ele trebuie folosite într-o manieră cât se poate de bună, riguroasă, încât să beneficieze primele persoane care au cea mai mare nevoie de ele. Dar fiind flacoane multidoză, este aproape imposibil să faci programările astfel încât la sfârșitul programului de lucru să nu mai rămână nicio doză. Sunt situații în care mai rămân una, două, trei sau patru doze iar ele trebuie folosite și nu vei avea întotdeauna garanția că vei avea lângă tine persoane din aceeași etapă a strategiei. Nu putem merge pe alternativa de a irosi dozele, doar pentru că persoanele nu se regăsesc în această etapă a strategiei. Există măsuri de corectare a acestei situații prin existența listelor de așteptare. Ele vor fi operaționalizate. Deja s-a dispus către centrele de vaccinare să aibă posibilitate de listă de așteptare ca persoanele să fie notificate către sfârșitul programului, atunci când rămân doze. Dar din punctul de vedere al impactului, 1300 de persoane la peste 550.000 de persoane vaccinate înseamnă undeva la 0,2-0,3%. Practic reprezintă numărul dozelor irosite. Cam două persoane pe centru, două doze pe centru în luna de când am început vaccinarea”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Cât despre situația din centrul de vaccinare de la Rădăuți, unde peste 500 de persoane din Etapa A III-a au fost vaccinate cu prioritate, Gheorghiță a precizat că se va face o evaluare.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW