Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Nu este mai contagioasă decât alte forme ale virusului. Nu avem motive să ne îngrijorăm

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2021

Valeriu Gheorghiță a declarat, joi, că tulpina indiană a noului coronavirus, descoperită și în România, nu este mai contagioasă decât alte forme ale virusului SARS-CoV-2 și a precizat că vaccinurile își păstrează eficiența față de formele severe ale COVID-19.

Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii”, a declarat coordonatorul Campaniei de vaccinare.

Medicul militar a precizat că tulpina indiană a SARS-CoV-2, descoperită și în România, nu este „neapărat mai contagioasă”.

Aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că vaccinurile își mențin eficiența față de formele severe ale COVID-19 și exclud riscul de spitalizare.

Tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea”, a precizat medicul.

Context

Varianta „indiană” de coronavirus a fost identificată în România, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în țară în urmă cu aproximativ o lună, a anunțat Ministerul Sănătății.

La data recoltării, 26.04.2021, persoana prezenta simptomele ușoare ale bolii.

Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India. Deocamdată nu se cunosc prea multe informații despre această variantă a SARS-COV-2, marea necunoscută fiind în ce măsură vaccinurile disponibile pe piață pot asigura imunitatea.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/valeriu-gheorghita-despre-tulpina-indiana-a-sars-cov-2-nu-este-mai-contagioasa-decat-alte-forme-ale-virusului-nu-avem-motive-sa-ne-ingrijoram/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/valeriu-gheorghita-despre-tulpina-indiana-a-sars-cov-2-nu-este-mai-contagioasa-decat-alte-forme-ale-virusului-nu-avem-motive-sa-ne-ingrijoram/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/valeriu-gheorghita-despre-tulpina-indiana-a-sars-cov-2-nu-este-mai-contagioasa-decat-alte-forme-ale-virusului-nu-avem-motive-sa-ne-ingrijoram/ […]

 • … [Trackback]

  […] There you can find 58484 more Information on that Topic: mainnews.ro/valeriu-gheorghita-despre-tulpina-indiana-a-sars-cov-2-nu-este-mai-contagioasa-decat-alte-forme-ale-virusului-nu-avem-motive-sa-ne-ingrijoram/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW