Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Valer Dorneanu, după ce Orban i-a îndemnat pe români să nu respecte decizia CCR: Greșelile pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 iulie 2020 Etichete: , ,

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, s-a arătat deranjat de atacurile premierului Ludovic Orban la adresa instituției pe care o conduce, apreciind faptul că anumite greșeli pe plan legislativ sunt puse tendențios pe seama pe seama CCR.

Totodată, Dorneanu a subliniat că măsurile pentru protejarea sănătății trebuiau luate doar dar în cadru legal, cu respectarea Constituției.

„Suntem conștienți de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure și severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal.În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanță cu prevederile Constituției. Respectarea Constituției e obligatorie.

Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condițiile, dar măsura trebuie luată prin lege.Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente.

Am declarat mai multe acte normative neconstituționale pentru că lipsea avizul  CSM, al CES, al Consiliului Legislativ. De ce sunt instituite prin Constituție aceste autorități? La Consiliul Legislativ se cere avizul după ce s-a adoptat legea, la CSM nu se cere deloc, la CES verificați la câte s-a cerut avizul și pentru toate astea e de vină CCR, și mai nou, Avocatul Poporului.

Apropos de criticile la care suntem supuși în permanență – fie înainte de decizia pe care trebuie să o pronunțăm ca să luăm aminte, și cu atât mai mult după. În care din țările europene, prim-ministrul sau o altă autoritate desființează pur și simplu CCR?

Îl respect pe premier, știu ce presiune e pe capul lui, s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenți medical, dar de ce nu a luat aceste măsuri legal?

Nu trebuia să dea în competența ministrului Sănătății măsuri de genul restrângerii unor drepturi.

Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu.

Nu pot să le spun cetățenilor cum le-au spus alții – nu respectați decizia! Sfatul e să respecte legea și hotărârile judecătorești”, a declarat Valer Dorneanu la Digi 24.

CITEȘTE ȘI: Orban, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională carantina și internarea obligatorie: Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW