Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Valentin Ionescu, director ASF: Organele statului să stabilească cine plătește pagubele de pe piața RCA

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 5 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

 Directorul general al Direcției Asigurări din  cadrul Autorității  de Supraveghere Financiară(ASF), Valentin Ionescu, a prezentat principalele noutăți din proiectul  privind plafonarea prețurilor RCA. El susține că scopul instituției este să nu crească tarifele la RCA și să evite eventualele falimente ale asigurătorilor.

Reprezentantul ASF a transmis că principalii asiguratori  sunt de acord să practice tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, chiar dacă la aceste moment mai sunt ofertanți pe piața RCA.

„Plafonarea se va aplica și în cazul comisioanelor  de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul.  Rezultatul va va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori”, a explicat jurnaliștilor, directorul ASF, Valentin Ionescu. 

Directorul ASF a refuzat să spună concret dacă a încasat bonusuri de performanță. Cine ar trebui să plătească pagubele

Întrebat dacă a încasat bonusuri de performanță într-un „an al falimentelor” pe piața RCA, Valentin Ionescu a evitat să răspundă direct.

„Am încasat salariul conform contractului individual de muncă. Cine să-și asume pagubele de pe piața RCA? Organele statului să stabilească cine se face vinovat de pagube.Asiguratorii sau(…) din cadrul Autorității(ASF). Suntem foarte deschiși”, a declarat directorul ASF, Valentin Ionescu.

ASF a retras autorizația de funcționare a societății Euroins România, cel mai important jucător de pe piața asigurărilor auto din România. În urma controalelor,s-a descoperit că  Euroins nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR (cerința de capital de solvabilitate), situație care se menținea și la data de 30.09.2022.

Românii care aveau polițe de asigurare încheiate cu Euroins trebuie să formuleze cerere de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților. Despre falimentul Euroins puteți citi mai multe aici.

Sursă foto: reporterglogal.ro

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW