Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Val de proteste. Pe lângă polițiști, și angajații din INS și DSP scandează din cauza majorării infime a salariilor, de doar 5%

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 11 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Pe lângă protestul polițiștilor de la Ministerul de Finanțe, încă 900 de angajați ai INS au intrat în grevă începând de astăzi, potrivit Digi24, reclamând salariile. Mai mult, aceștia avertizează că protestul este doar un avertisment pentru anul electoral, 2024, când, fără avizul INS, alegerile nu pot fi organizate, relatează sursa citată. Angajații DSP au intrat în a patra săptămână de proteste consecutive. Federația Solidaritatea Sanitară amenință, prin sindicat, cu proteste din 20 decembrie, angajații fiind nemulțumiți de majorarea infimă a salariilor, de 5%.

A patra săptămână de proteste pentru angajații DSP

Reprezentantul Sindicatului Național „Forța Legii”, Marius Sepi, a făcut o declarație amplă privind situația a 4.100 de salariați, cerând emiterea unei Ordonanțe de Urgență până la data de 15 decembrie. Această OUG ar urma să îi asimileze pe acești angajați cu colegii lor din Casa Națională de Asigurări de Sănătate, întrucât consideră că acest demers ar repara o nedreptate survenită în luna noiembrie. Salariații sunt ferm hotărâți să nu mai desfășoare activitățile specifice postului și să-și suspende contractele individuale de muncă sau raporturile de serviciu, conform afirmațiilor lui Marius Sepi.

Institulul Național de Statistică, început de protest

Aproximativ 900 de angajați din Institutul Național de Statistică (INS) din București și din diverse regiuni ale țării au decis să întrerupă activitatea într-un protest împotriva neimplementării Memorandumului referitor la salarizarea în cadrul sistemului statistic. Potrivit comunicatului emis de confederația sindicală, Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB), membru al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, a declarat și a semnat intenția de a nu desfășura activitățile de serviciu pentru o zi, în semn de protest față de lipsa de acțiune din partea decidenților politici în ceea ce privește solicitările statisticienilor.

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, luând act de acţiunile de protest spontan demarate în data de 23.11.2023 de salariaţii din Institutul Naţional de Statistică (INS), sediul central şi Direcţiile Teritoriale de Statistică, informează că astăzi, 11.12.2023, şi-au declarat şi asumat prin semnătură intenţia de a nu-şi îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi aproximativ 900 de persoane din cadrul INS aparat central şi teritorial, în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic”, se arată în comunicatul Sindicatului.

Această acțiune este descrisă de sindicaliști ca fiind rezultatul ignorării semnalelor transmise de profesioniștii din domeniul statisticilor în ultimii ani. Totodată, aceasta reprezintă un avertisment adresat decidenților în contextul anului electoral 2024, subliniind importanța contribuției INS în organizarea alegerilor.

Sindicaliștii solicită o întâlnire de urgență cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta această problemă.

Federația „Solidaritatea Sanitară”, protest programat din 20 decembrie

Intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care, pentru anul 2024, să acorde o creştere salarială de doar 5% angajaţilor din sănătate este departe de aşteptările lucrătorilor din Sănătate. Această creştere de 5% este în fapt mai mică, întrucât se aplică doar pentru salariu de bază, sporurile rămânând în continuare îngheţate. Prin urmare, în cazul lucrătorilor din Sănătate care beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, care lucrează în ture sau în zile nelucrătoare sau care efectuează gărzi, acest procent de 5% ajunge în anumite cazuri şi la 2,5% raportat la venitul lor salarial.

Acest procent de 5%, respectiv 2,5% în anumite cazuri, nu acoperă nici pe departe nivelul erodării puterii de cumpărare a salariilor generată de inflaţie şi menţine angajaţii din sănătate în situaţia unei continue scăderi a salariilor reale”, a transmis Federația, într-un comunicat.

Federația „Solidaritatea Sanitară” va desfășura ample acțiuni de protest la Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor din data de 20 decembrie; aceștia vor scanda împotriva creșterii infime a salariilor, de doar 5%.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW