JustitiePoliticStirile zilei

Val de cereri pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, transmise către Curtea Constituțională

Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș au solicitat joi Curții Constituționale anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat documentele privind campania electorală a lui Călin Georgescu.

În cererea depusă la CCR, reprezentanții SNSPA invocă faptul că votul alegătorilor nu a fost liber exprimat, fiind manipulat prin metode opace și subversive, care contravin standardelor democratice.

„Campania sa a fost declarată oficial ca având un buget de „zero lei,” ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanțare și a eventualelor influențe externe. Din informațiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din 28 noiembrie 2024, reiese că o parte semnificativă a populației a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral și să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voința reală a alegătorilor. Dovezile care indică implicarea unor interese străine, mai exact a Federației Ruse, în orchestrarea și susținerea campaniei domnului Călin Georgescu, reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației românești. Astfel de acțiuni subminează votul liber exprimat și încalcă principiile fundamentale consacrate de Constituție”, arată SNSPA.

Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat joi pentru G4Media că a depus la CCR o cerere de revizuire a validării turului 1 al alegerilor.

„După apariția documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară de anulare a alegerilor prezidențiale”, a declarat Cristian Terheș.

De asemenea, publicația Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale.

„Stimați membri ai Curții Constituționale a României, Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006. Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept. Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale.”, arată Calea Europeană.

Tot joi, arată G4Media, Florin-Leontin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din subordinea Academiei Române, a cerut CCR „analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior (documentele CSAT – n.red.), în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial”.  

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button