Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei/litru? Asociația Energia Inteligentă conturează răspunsul 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 iulie 2022

Creșterea prețurilor la carburanți, ceea ce produce a creștere pe lanț a prețurilor la diferite bunuri, inclusiv la alimente, continuă să provoace îngrijorare pentru mulți dintre români.  Anunțată cu surle și trâmbițe de la Palatul Victoria, compensarea pentru trei luni a prețurilor la benzină și motorină n-a făcut decât să pună și mai mare presiune pe bugetul de stat, oricum greu încercat, prețurile de la pompă scăzând nesemnificativ. 

Cu un război pe continent, declanșat de o putere revizionistă, Federația Rusă, care pe deasupra este și unul dintre cei mai importanți furnizori de combustibili pentru Uniunea Europeană, se pune întrebarea: vor mai fi prețurile ca înainte?

Asociația Energia Inteligentă a încercat să răspundă într-o analiză publicată vineri, 8 iulie, luând în considerare ultimele evoluții de pe piețele de tranzacționare.

Potrivit sursei citate, la nivel European asistăm în ultima săptămână, prețul benzinei a scăzut la nivelul tuturor țărilor cu un procent mediu de cca 0,5 %.

Conform asociației, contractele futures pentru țițeiul Brent din Marea Nordului s-au menținut în jurul valorii de 104 dolari/baril și urmează să încheie săptămâna mai jos decât săptămâna trecuta cu 8%, pe fondul îngrijorările investitorilor legate de o recesiune globală.

Valoarea de referință internațională a scăzut cu peste 6% până acum în această săptămână, urmărind o scădere mai amplă a piețelor de mărfuri, ca urmare a politicii monetare restrictive a economiilor majore. Toate aceste cifre însă, atrage atenția asociația, nu includ și închiderea conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Federația Rusă.

Totuși, arată asociația, Agenția Internațională de Energie prefigurează continuarea tendiței de scădere a cotaților țițeiului sub nivelul de 100 $/barilul, respectiv o reducere estimată la 15 – 17%.

Potrivit „Energia Inteligentă, această scădere a prețului țițeiului și menținerea măsurii guvernamentale de compensare și după cele 3 luni de aplicabilitate, ar trebui să ducă teoretic la o scădere a prețului benzinei la pompă sub 7 lei/litru de benzină. Totuși, această potențială scădere a cotaților țițeiului va fi parțial anulată în România de creșterea cursului valutar leu/dolar (creștere de 11% în ultimele 6 luni).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/va-mai-ajunge-pretul-benzinei-sub-7-lei-litru-asociatia-energia-inteligenta-contureaza-raspunsul/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW