Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


USR: Tribunalul București respinge mutilarea Parcului Cișmigiu

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 octombrie 2020

Tribunalul București le-a dat dreptate membrilor USR care au contestat în instanță un proiect ce prevede reabilitarea peisagistică a Parcului Cișmigiu. Decizia nu este definitivă.

În anul 2019, Consiliul General al Municipiului București adopta o hotărâre privind un proiect ce presupunea reabilitarea peisagistică a Parcului Cișmigiu.

USR și PNL au contestat proiectul, pe motiv că ar fi fost încălcată transparența decizională și pentru că proiectul mai prevedea amplasarea de noi spații comerciale sau lățirea aleilor existente, punând în pericol spațiul verde al parcului.

Ulterior, filiala București a Uniunii Salvați România a contestat în instanță hotărârea CGMB.

Tribunalul București a dat o decizie nedefinitivă în acest caz, dar suspendă executarea proiectului până când se ajunge la o decizie definitivă.

Tribunalul București respinge mutilarea Parcului Cișmigiu

Alături de colegii mei din USR București, la inițiativa lui Alexandru Gâdiuță și a colegei Ana Ciceală, am contestat la Tribunalul București mutilarea Parcului Cișmigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului București, în mandatul Gabrielei Firea, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 395/31.07.2019.

Proiectul ar presupune amplasarea de noi spații comerciale în parc, lățirea aleilor existente și amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantați.

Am contestat diminuarea nelegală a spațiului verde și atingerea adusă unui monument istoric, precum și lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenții asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat.

Parcul istoric Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Inaugurat la jumătatea secolului al XIX-lea, Cișmigiul stă mărturie pentru un București în plin avânt romantic, în curs de emancipare, care-și lua drept modele marile capitale europene.

Nivelul de protecție a parcului este maxim, iar intervențiile sunt permise numai pentru conservarea spațiilor, construcțiilor și plantației valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenție.

Decizia Tribunalului București este nedefinitivă, dar suspendă executarea proiectului până la soluția definitivă.

Îi mulțumesc Oanei Anghel pentru eforturile depuse în acest dosar.

Alături de echipa USR, vom continua să ne batem pentru protejarea patrimoniului Bucureștiului”, a scris avocatul Dumitru Dobrev, pe Facebook.

Tribunalul București respinge mutilarea Parcului Cișmigiu

Alături de colegii mei din USR București, la inițiativa lui…

Publicată de Dumitru Dobrev pe Marţi, 27 octombrie 2020

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW