JustitiePoliticStirile zilei

USR sesizează Inspecția Judiciară în cazul fraților Tate

Mai mulți parlamentari USR au sesizat Inspecția Judiciară pentru a face lumină în ceea ce privește circumstanțele în care procurorii DIICOT le-au permis fraților Tate să părăsească România.

Sesizarea a fost depusă la Inspecția Judiciară de parlamentarii Oana Murariu, Stelian Ion, Alexandru Dimitriu, Ciprian Rus și Simona Spătaru, membri ai Comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului.

Aceasta vizează tocmai respectarea independenței justiției, în condițiile în care faza urmării penale este nepublică, iar sesizarea IJ este singura modalitate prin care se poate lămuri ce s-a întâmplat în cazul fraților Tate, caz care a stârnit în rândul cetățenilor români neîncredere în sistemul judiciar.

„Românii au dreptul să știe dacă decizia de ridicare a interdicției ieșirii din țară a fraților Tate a fost justificată sau nu. Iar acest lucru poate și trebuie să fie clarificat tot de Justiție, prin Inspecția Judiciară, care are competențele necesare pentru a verifica ce s-a întâmplat. Este o procedură absolut normală, care menține independența Justiției, aducând în același timp răspunsurile necesare la întrebările legitime ale românilor. Și cred că e un pas absolut necesar pentru creșterea gradului de încredere în funcționarea Justiției și a statului de drept în țara noastră”, a declarat deputata USR Oana Murariu.

Frații Tate au plecat în SUA

Reamintim că procurorul de caz este cel care a admis solicitarea fraților Tate de a li se permite să părăsească teritoriul României la scurt timp după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora oficiali americani s-ar interesa de soarta celor doi inculpați.

Financial Times a dezvăluit că administraţia Trump a făcut presiuni asupra autorităţilor române pentru ca fraților Andrew și Tristan Tate, acuzați printre altele de trafic de persoane și viol, să le fie permisă ieșirea din țară.

Potrivit sursei citate, prima dată cazul fraţilor Tate a fost adus în discuţie de oficialii americani săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu reprezentanţi ai Guvernului României. De asemenea, trimisul special al lui Donald Trump, Richard Grenell, i-a transmis această solicitare ministrului de externe, Emil Hurezeanu, într-o discuție avută în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Contactat de G4Media, Hurezeanu a recunoscut că a avut o discuție o discuție cu Richard Grenell, pe unul dintre holurile clădirii unde a avut loc conferința, în care oficialul american i-a invocat pe frații Tate.

„<<Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate>>, mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu pentru G4Media.

Stiripesurse.ro a relatat că Richard Grenell ar fi efectuat pe 9 februarie o vizită-fulger în România în timpul căreia s-ar fi întâlnit cu mai multe personaje cunoscute, printre care și frații Tate

Luna aceasta, Richard Grenell a scris pe X că România este „cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile plătite de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au fost „folosite ca armă împotriva oamenilor şi politicienilor care nu erau woke”. Administraţia Trump a redus plăţile USAID şi a încercat să concedieze mulţi dintre angajaţii săi.

Frații Tate au fost trimiși în judecată de DIICOT

Frații Andrew şi Tristan Tate, foști kickboxeri cu dublă cetățenie americană și britanică, au fost trimiși în judecată de DIICOT, în iunie 2023, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată şi viol în formă continuată. În august 2024, cei doi influenceri au fost puși sub învinuire într-un alt dosar penal.

În primul dosar, Andrew şi Tristan Tate sunt acuzați alături de complicele lor, fosta polițistă Georgiana-Manuela Naghel și Alexandra-Luana Radu, că la începutul anului 2021 au constituit un grup infracţional organizat pentru a face trafic de persoane atât pe teritoriul României cât și al altor state, precum SUA şi Marea Britanie.

Oamenii legii susțin că frații Tate și-au recrutat victimele prin metoda „lover boy”, seducându-le și pretinzând că doresc o relație sau o căsătorie. Victimele au fost duse apoi la proprietăți din afara Capitalei, unde au fost exploatate sexual prin violență fizică și intimidare psihică, fiind forțate să producă conținut pornografic pe pagini de profil, unde au produs câștiguri financiare importante pentru cei doi frați și cele două acolite.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au identificat şapte femei exploatate sexual „în mod forţat, în scopul obţinerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani încasate ca urmare a accesării materialelor de către utilizatorii platformelor” de profil.

Articole Recomandate

Back to top button