Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

USR sesizează DNA și autoritățile canadiene pentru manipularea bursei de către Marcel Ciolacu / Replica premierului: „Ce, eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2024

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat sâmbătă, după decizia curții de arbitraj în dosarul Roșia Montană, că va sesiza Direcția Națională Anticorupție și autoritățile canadiene pentru manipularea bursei de către Marcel Ciolacu. În schimb, premierul se apără și spune că nu a oferit public nicio informație care ar fi putut duce la creșterea prețului acțiunilor.

„Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieței de capital din Ontario, din Canada, unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roșia Montană, pentru că manipularea pieței de capital înseamnă că unor oameni le sunt furați banii pe baza unor afirmații false”, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

Ciolacu: Nu am dat nicio informare care să influențeze acest proces

În schimb, premierul se apără și spune că nu a oferit public nicio informație care ar fi putut duce la creșterea prețului acțiunilor.

„Eu mă bucur că nu las o datorie copiilor noștri, că am avut capacitatea administrativă de a câștiga un proces. Nu am venit eu cu aceste explicații. Eu am spus că românii vor cunoaște adevărul. Nu am dat niciun document. Nu am dat nicio informare care să influențeze acest proces. Ce, eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă și știți bine că joacă la bursă. (…) Nu am avut nicio informație de la avocați. (…) Bineînțeles că m-am pregătit. Dacă vă uitați pe agenda mea publică vedeți că m-am pregătit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prețul acțiunilor s-a dublat într-o lună

Valoarea de piață a companiei Gabriel Resources a crescut cu peste 400 milioane de dolari canadieni (circa 300 milioane de dolari americani) la Bursa din Toronto, după ce premierul Marcel Ciolacu a confirmat o informație lansată de Guvern „pe surse” cum că România ar urma să piardă procesul privind Roșia Montană.

Prima știre în care se spunea că România ar urma să piardă procesul intentat de Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a apărut pe data de 31 ianuarie 2024 pe site-ul Digi24. Ulterior, multiple surse guvernamentale au confirmat supoziția, pentru ca pe 1 februarie 2024 premierul Marcel Ciolacu să susțină practic același lucru.

„Ieri (n.r. – 31 ianuarie 2024), în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 1 februarie 2024.

De atunci și până în ziua verdictului, oficialii din cadrul Guvernului au alimentat teza pierderii procesului. Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre neîncadrarea în ținta de deficit bugetar din această cauză, iar premierul Ciolacu a lansat chiar și ideea unui referendum prin care românii să decidă dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea.

Anunțurile făcute la București au provocat imediat creșterea acțiunilor companiei pe Bursa din Toronto, acolo unde se tranzacționează. De atunci și până la momentul deciziei prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 de dolari canadieni la 0,87 de dolari canadieni, ceea ce a însemnat dublarea valorii de piață a companiei, până la aproape 900 de milioane de dolari canadieni, adică aproximat 650 milioane de dolari americani.

Verdict „surpriză” al curții de arbitraj

În ciuda faptului că oficialii de la București păreau siguri în declarații de victoria companiei canadiene, care cerea plata unor despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari pentru neînceperea exploatării aurului și argintului de la Roșia Montană, curtea de arbitraj a decis în cele din urmă să respingă cererea.

Mai mult, instanța a obligat-o să achite cheltuieli de judecată statului român.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii