Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


USR, reproșuri la adresa ministrului Justiției pentru clasarea dosarului 10 august: Câte eșecuri aveți în plan să mai bifați? / Ați spus că veți monitoriza ancheta

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 15 iulie 2020 Etichete: , , , ,

USR acuză că decizia DIICOT de clasare a dosarului privind intervenția din 10 august reprezintă “o rușine pentru societatea românească” și “un nou eșec al guvernării liberale”. Deputatul Silviu Dehelean îl acuză pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, că refuză să repare modificările pe care PSD le-a făcut asupra legilor justiției.

“Decizia DIICOT de clasare parțială a dosarului privind violențele din 10 august înseamnă că șefii Jandarmiei și Poliției de atunci, dar și politicienii care au orchestrat represiunea scapă de răspundere penală, urmând să fie cercetați doar subordonații acestora. Decizia DIICOT este o rușine pentru societatea românească, o palmă pe obrazul miilor de protestatari pașnici care și-au văzut încălcate grosolan drepturile și le-au fost puse în pericol sănătatea și integritate. Decizia DIICOT reprezintă, totodată, un nou eșec al guvernării liberale de a repara după PSD și de a reda oamenilor încrederea în instituțiile statului prin oferirea, în primul rând, a adevărului(…)Decizia DIICOT de astăzi este cu atât mai inacceptabilă cu cât structura condusă de Giorgiana Hosu nu avea competența să se pronunțe asupra militarilor, lucru admis, de altfel, tocmai prin declinarea competenței către Parchetul Militar în ceea ce-i privește pe jandarmii „simpli”. Este evident că plângerea penală depusă de Jandarmerie, în care acuza o lovitură de stat la protestele din 10 august, a fost doar un pretext în planul de albire a șefilor Jandarmeriei. Decizia DIICOT capătă însă noi valențe dacă ne amintim că Giorgiana Hosu a fost propusă și susținută de ministrul Cătălin Predoiu și premierul Ludovic Orban și după avizul negativ al CSM, în care se arăta că aceasta „nu a demonstrat capacitate de asumare a responsabilității, de gestionare corespunzătoare a situațiilor de criză”. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în fruntea DIICOT în ciuda recomandărilor MCV care precizează „respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor”, transmite USR, într-un comunicat de presă.

Deputatul USR Silviu Dehelean i-a reproșat ministrului Justiției Cătălin Predoiu că refuză să realizeze demersurile necesare pentru repararea greșelilor făcute în timpul guvernării PSD.

„Domnule Cătălin Predoiu, câte eșecuri aveți în plan să mai bifați? Procurorul șef al DIICOT a fost numit de președinte la propunerea dumneavoastră. Ați spus in repetate rânduri că veți monitoriza ancheta din 10 august. La fel cum ați promis și că desființați Secția Specială pentru anchetarea magistraților și că reparați toate legile Justiției stricate de PSD. Putem să credem că vreți să beneficiați de modificările nocive aduse de PSD legilor Justiției și de aceea refuzați să realizați demersurile necesare pentru repararea lor?”, declară și deputatul USR Silviu Dehelean.

Liderul USR a comparat situația dosarului clasat de DIICOT cu cea a dosarului mineriadei.

Reprimarea manifestației din 10 august nu putea să aibă loc cu atâta ferocitate fără inițiativa și aprobarea unor oameni cu poziții de conducere în rândul forțelor de ordine și, mai sus, în statul român. Pretenția că responsabilitatea aparține câtorva acari păuni din Jandarmerie sfidează zecile de mii de participanți care au văzut cu ochii lor acolo. Am fost unul dintre acești oameni. Nu avem nevoie de încă un dosar al mineriadei, prelungit pe zeci de ani de zile fără să ajungă la o concluzie. Românii așteaptă un răspuns clar pentru reprimarea demonstrației din 10 august. Până acum nu există”, declară Dan Barna, președintele USR.

Pe de altă parte, deputatul USR Stelian Ion spune că așteaptă comunicarea soluției de clasare pentru a o contesta în instanță, politicianul participând la manifestațiile din 10 august 2018.

„În afara câtorva jandarmi fără funcții importante de conducere, DIICOT i-a spălat de păcate pe șefii mari din Jandarmerie și pe politicienii care au fost în spatele represiunii violente din 10 august 2018. După DIICOT, șefii Jandarmeriei au acționat corect, ordinele au fost legale, au existat doar câteva excese de zel ale unor subordonați. Aceasta este o mizerie fără seamăn! O bătaie de joc la adresa tuturor celor gazați și bătuți de jandarmi din ordinele superiorilor jandarmilor și ale pesediștilor în frunte cu Dragnea și Carmen Dan. O bataie de joc la adresa ideii de Justiție. Da, vorbesc pătimaș pentru că am fost acolo, am inhalat gazele acelea, am prieteni și cunoscuți bătuți cu sălbaticie și răniți în seara zilei de 10 august. Lucrurile nu vor rămâne așa: personal am formulat plângere penală pentru infracțiunile săvârșite de organele de conducere ale jandarmilor și de către unii politicieni pe 10 august 2018. Aștept comunicarea soluției de clasare pe care o voi contesta în instanță. Colegii mei care au formulat plângeri penale și toți cei care vor fi nemulțumiți de această clasare vom ataca această soluție cu speranța că Justiția va face lumină în acest caz”, arată și deputatul USR Stelian Ion.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW