Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


USR reclamă „cel mai mare tun imobiliar din România”, ce ar urma să fie dat în Mogoșoaia

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Uniunea Salvați România (USR) reclamă „cel mai mare tun imobiliar din România”, în valoare de 1 miliard de euro, ce ar urma să fie dat în Mogoșoaia. Partidul îl acuză pe primarul Paul Precup, din partea PNL, că ar fi făcut mai multe demersuri ilegale pentru a construi un uriaș proiect imobiliar, de pe urma căruia ar urma să profite mai mulți lideri liberali.

Paul Precup, primarul PNL al comunei Mogoșoaia, a modificat regulamentul de funcționare al Consiliului Local pentru a-și oferi majoritatea de care are nevoie pentru a expropria și trece în proprietatea Primăriei 1.200 de hectare de teren arabil. Pe teren ar urma să se construiască un uriaș proiect imobiliar, într-o zonă denumită Sectorul Zero”, potrivit unei postări pe Facebook a USR.

USR susține că, la mijlocul lunii decembrie, primarul ar fi declanșat procedura de expropriere a 328 de hectare de teren, deținute de 276 de proprietari. Aceștia ar urma să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp, un preț de 30 de ori mai mic decât valorează, în realitate, terenurile din zonă.

În cazul proprietarilor care refuză suma oferită de autorități, aceștia pot să cedeze 39% din suprafața pe care o dețin și să primească restul de 61% în altă parte a comunei, arată sursa citată.

Printre proprietarii de terenuri din Mogoșoaia care sunt de acord cu acest troc dubios se numără senatoarea PNL Alina Gorghiu, împreună cu părinții ei, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal (PNL), Ionel Șcrioșteanu – secretar de stat la Ministerul Transportului (PNL) și Tudor Precup – fiul minor al primarului Mogoșoaiei Paul Precup (PNL)”, acuză USR.

În acest sens, edilul, cu sprijinul Consiliului Local controlat de PNL și PMP, a adoptat o hotărâre care modifică Regulamentul de organizare și funcționare (ROF), în sensul declarării majorității calificate ca fiind de 10 voturi și nu de 11, cum prevedea inițial regulamentul, susțin consilierii partidului.

Consilierii USR au atras atunci atenția că deciziile de expropriere sunt ilegale, deoarece toate hotărârile privind proprietatea trebuie luate cu majoritate calificată, respectiv 11 voturi, în cazul de față existând doar 10 voturi „pentru”. Ministerul Administrației (MDLPA) a confirmat acest punct de vedere, în urma unei solicitări făcute de consilierii USR, care au solicitat de asemenea Prefecturii Ilfov anularea hotărârilor”, potrivit comunicatului de presă citat.

USR susține că, deși Mogoșoaia are 8.000 de locuitori care nu au creșe, trotuare pietonale sau străzi asfaltate, proiectul Sectorul Zero, pregătit de primărie, ar crește numărul locuitorilor la 80.000 și ar avea grave probleme de sustenabilitate.

Într-un interviu acordat marți publicației Mogoșoaia Online, primarul Paul Precup a respins acuzațiile USR și susține că partidul ar denigra, întrucât măsurile ar fi fost adoptate legal de către Primăria Mogoșoaia.

Interpretarea useriștilor și a colegilor lor simpatizanți din Ministerul Dezvoltării este de-a dreptul bolnăvicioasă, neconstituțională și în opinia mea la limita unei fapte penale (n.r. referitor la acuzațiile cu schimbarea majorității) (…)Nu este locul meu să mă exprim asupra unor eventuale hotărâri de instanță deși cred fără niciun dubiu că dreptatea este de partea juridicului, matematicii, logicii, implicit de partea noastră”, susține primarul.

Sursă foto: INQUAM Photos / Eduard Vinatoru

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW